Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Intenzivan rad na realizaciji izvoza konzumnih jaja

22.12.2020. 08:04 / Izvor: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da će u kontaktima sa nadležnim entitetskim ministarstvima i Evropskom komisijom nastaviti intenzivan rad na realizaciji izvoza konzumnih jaja iz Republike Srpske i Federacije BiH na tržište EU.

Košarac se tokom susreta u Sarajevu sa predsjednikom Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH i izvršnog direktora kompanije "Madi" iz Tešnja Edinom Jabandžićem rekao da će nastaviti intenzivan rad kako bi bila otvorena nova tržišta za izvoz proizvoda domaće peradarske industrije.

On je podsjetio da je u proteklom periodu održao niz sastanaka sa predstavnicima udruženja primarnih poljoprivrednih proizvođača, entitetskih ministarstava i prerađivača mesa, te da u kontinuitetu apeluje na otkup domaće proizvodnje i eventualnih tržišnih viškova, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Jabandžić je izrazio zabrinutost zbog zahtjeva udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH za uvođenjem prelevmana na uvoz, te povećanje carinskih stopa.

On je naglasio da bi uvođenje takvih mjera moglo prouzrokovati recipročne mjere EU, što će negativno uticati na poslovanje peradarske industrije u BiH i ugroziti izvoz pilećeg mesa i konzumnih jaja na evropsko tržište, te usporiti ili zaustaviti proceduru odobrenja izvoza rasplodnih jaja u EU.         

Jabandžić je izrazio zahvalnost Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za konkretnu pomoć u rješavanju problema sa kojima se susreću domaći peradari, pri čemu je posebno istakao aktivnosti Ministarstva na početku pandemije virusa korona, kada je u dogovoru sa nadležnim institucijama Srbije, odobren interventni uvoz hrane i žitarica putem željezničkog saobraćaja. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti