Intenzivirana izgradnja na prvoj dionici Sarajevske zaobilaznice: U oktobru kraj radova

17.07.2012. 08:46 / Izvor: eKapija.ba
Intenzivirana izgradnja na prvoj dionici Sarajevske zaobilaznice: U oktobru kraj radova

Jučer je u Sarajevu upriličen obilazak gradilišta na LOT-u 1 i LOT-u 2 Sarajevske obilaznice, dijelu budućeg koridora Vc.

Obilasku su prisustvovali državni ministar komunikacija i prometa, Damir Hadžić, federalni ministar prometa i komunikacija, Enver Bijedić, direktor JP Ceste FBiH, Filip Vujeva te predstavnici nadležnih institucija, investitora, izvođača i nadzora radova na oba lota.

"Radovi na prvoj dionici Sarajevske zaobilaznice u punom su jeku. Krajem oktobra trebali bi biti završeni. Niko nije doveo u pitanje realizaciju rokova", kazao je Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa BiH, javlja FTV.

"Naziru se i rješenja za problem eksproprijacije i nelegalne gradnje na drugoj dionici ove zaobilaznice. Federalna vlada je donijela odluke po kojima će objekti koji su nelegalno građeni na ovoj trasi biti nadoknađeni vlasnicima u građevinskoj protuvrijednosti", kazao je Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

"Izvršena je 70-postotna eksproprijacija bespravnih objekata", kazao je Filip Vujeva, direktor Cesta FBiH.

Inače, nije precizirano kada bi Sarajevska zaobilaznica mogla biti završena što zavisi od dinamike rješavanja imovinsko-pravnih odnosa nelegalno izgrađenih objekata. Na trećoj dionici nikad nisu počeli radovi iako postoje sredstva Evropske banke od više stotina miliona eura. Za nerad ćemo i dalje plaćati zatezne kamate, rečeno je.

Podsjećamo, nakon raskida ugovora sa slovenačkom kompanijom SCT, ugovor za nastavak i završetak radova na LOT-u 1 Sarajevske obilaznice, dionica Jošanica – Butila sa petljom Butila, ukupne dužine 5,6 km, potpisan je 26.4.2012. sa konzorcijumom koji čine kompanije Strabag AG i HP Investing d.o.o. Vrijednost ugovora koji se finansira iz kreditnih sredstava Evropske investicijske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i OPEC fonda je 33.135.717,78 KM dok je rok izvođenja radova 5 mjeseci.

Nastavak izgradnje Sarajevske obilaznice - LOT 1 uključuje radove na gornjem stroju autoceste, izgradnju desnog mosta vijadukta Oštrik i ostale završne radove prema projektu. Na vijaduktu Oštrik se izvode radovi na ugradnji gornje kolovozne konstrukcije, dok je, kada je riječ o gradnji tunela Oštrik i Ožega, preostalo još vanjsko uređenje, ugradnja kolovoza i elektro opreme.

Naglašena je važnost korištenja trase buduće autoceste za potrebe unutrašnjeg transporta, čime se znatno manje opterećuju lokalne saobraćajnice.

Ministar Bijedić je izjavio da je za aktiviranje cijelog gradilišta neophodno okončati postupak eksproprijacije zemljišta i objekata te da se, donošenjem novog Zakona o eksproprijaciji bespravno izgrađenih objekata, otvaraju nove mogućnosti za rješavanje problema imovinsko-pravnih odnosa.

Ugovor za nadzor radova na LOT-u 1 dodijeljen je konzorcijumu u sastavu DRI upravljanje investicij, d.o.o.Slovenija, Divel d.o.o. i Zavod za saobraćaj GF Sarajevo te se izvodi u skladu sa ugovornim obavezama utvrđenim prema FIDIC Općim uvjetim ugovora.

Ministar Hadžić je naglasio da, unatoč globalno teškoj sutuaciji, realizacija projekta neće biti dovedena u pitanje te da su stvoreni uvjeti da se krene sa bržom realizacijom. Jučerašnje otvaranje Mahovljanske petlje koja je proglašena najzahtjevnijim projektom takve vrste u RS-u, te skora izgradnja Sarajevske obilaznice koja se smatra prometno najopterećenijom dionicom koridora Vc, snažan su podstrek za stvaranje bolje prometne i ekonomske klime u cijeloj BiH.

Ugovor za izvođenje radova na LOT-u 2, u vrijednosti od 23.033.547,46 EUR, od kojih sam Vijadukt Briješće iznosi 16.752.984,27 EUR, potpisan je sa kompanijom Osijek-Koteks d.d. Osijek. Rok izvođenja radova je 24 mjeseca uz činjenicu da je ugovorom predviđeno fazno uvođenje izvođača u posjed. Nadzor radova na ovom lotu vrši IGH Zagreb, čiji je podkonsultant IPSA Institut Sarajevo.

Direktor JP Ceste FBiH, Filip Vujeva, istaknuo je da će predviđeni rokovi završetka biti u potpunosti ispoštovani, te da ne postoje ni zakonske ni finansijske prepreke koje bi to onemogućile.

eKapija.ba/Federalna.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti