Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

INTERA TP donirala deset CityOS Gro uređaja uzgajivačima smilja

24.07.2018. 14:04 / Izvor: Akta.ba

Ljeto u INTERA Tehnološkom Parku prolazi u znaku implementacije nekoliko projekata od kojih se posebno ističe projekt AgroTECH koji se implementira u okviru USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II financiranog podrškom američkog i švedskog naroda, a kroz čije aktivnosti INTERA Tehnološki Park želi omogućiti primjenu suvremenih tehnologija u poljoprivrednom sektoru s posebnim naglaskom na uzgoj smilja.

U sklopu tog projekta krajem prošlog mjeseca otvoren je javni poziv uzgajivačima smilja za dodjelu bespovratnih CityOS Gro uređaja na korištenje. CityOS Gro uređaj razvijen je u suradnji sa CityOS fondacijom kako bi se uzgajivačima smilja omogućilo jednostavno automatsko praćenje staklenika u stvarnom vremenu, s bilo kojeg mjesta, na pametnim telefonima i računalima, putem web aplikacije. Do početka srpnja na javni poziv imali su se priliku prijaviti svi uzgajivači smilja koji posjeduju staklenike i zadovoljavaju određene uvjete vezane uz domet WIFI mreže, električnu energiju i mogućnost zaštite uređaja. Veliki broj pristiglih prijava dokaz je potrebe za preciznijom agrikulturom i preveniranjem gubitaka preciznim mjerenjem s kojom se susreću lokalni uzgajivači smilja.

Na osnovu unaprijed definiranih kriterija izabrano je deset različitih uzgajivača iz različitih dijelova Hercegovine, poput Čapljine, Ljubuškog, Gruda, Stoca, Ljubinja, Blagaja i drugih, čije su posjede u proteklom tjednu posjetili predstavnici INTERA Tehnološkog Parka uz pratnju mladih ljudi koji stoje iza startup poduzeća META5 i startup tima AOX. Nakon pregleda stanja na terenu, članovi spomenutih timova su identificirali potrebu za modificiranjem uređaja i prilagodbu istog potrebama svakog pojedinačnog uzgajivača smilja kako bi se iskoristio maksimalni potencijal uređaja. Upravo će na tome oni raditi u sljedećem periodu nakon čega će uređaje postaviti u staklenike izabranih uzgajivača smilja, a njih educirati o pravilnom korištenju istih i uputiti ih u sve koristi koje će im isti donijeti. Uređaji postavljeni u staklenicima će omogućiti praćenje bilo koje kombinacije okolišnih faktora poput vlažnosti tla, temperature i vlage u zraku što će u konačnici doprinijeti ostvarenju boljih rezultata uzgajivača.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti