Interes investitora za Međunarodni aerodrom Tuzla

20.09.2018. 14:02 / Izvor: Fena
Interes investitora za Međunarodni aerodrom Tuzla

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) tokom osam mjeseci ove godine dostigli su vlastiti rekord po broju putnika.

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) tokom osam mjeseci ove godine dostigli su vlastiti rekord po broju putnika, a samo u augustu je zabilježeno 64.000 putnika.

Povoljna lociranost i otvorena mogućnost za razvoj cargo saobraćaja, razlozi su više za povećani interes investitora.

"Sve aktivnosti i sva ulaganja u zadnje četiri godine koja su premašila 15 miliona KM su stvorili Aerodrom Tuzla jako atraktivnom kompanijom koja je u prilici da razgovara sa jačim investicijskim kućama. Također, moramo napomenuti da mi u ovom trunutku nemamo razriješenu unutrašnju legislativu što se tiče samih pravnih akata koje treba da ponudi Vlada TK, odnosno skupština TK, kako i na koji naćin ući u koncesiju sa pojedinim kompanijama", izjavio je direktor MAT-a Rifet Karasalihović.

U Sarajevu je nedavno okončana dvodnevna konferencija u organizaciji MMF-a koja je uz predstavnike aerodroma iz Beograda, Zagreba, Mostara, Sarajeva i Tuzle okupila predstavnike resornog državnog i federalnog ministarstva, a riječi je bilo o javno-privatnom partnerstvu u ovoj oblasti.

"Kao direktor MAT-a učestvovao sam i dao svoje prijedloge da, ukoliko imamo veoma zainteresovanih kompanija koje žele koncesiju, da na neki drugi način pristupimo saradnji sa tim kompanijama, odnosno sa dugoročnim obligacionim odnosima gdje mi u ovom trenutku imamo razriješenu pravnu legislativu", dodao je Karasalihović.

Dosad su interes za ulaganje u MAT, odnosno koncesiju pokazali privrednici iz Kine, Austrije i Turske.

"Razgovarali smo sa delegacijom iz Turske i oni su tražili da im pošaljemo podatke o MAT nakon čega su u jednom pismu namjere, kojim su nam odgovorili, naveli da se radi o velikoj cifri i godišnjem ulaganju na Međunarodni aerodrom. Naravno da o tome odlučuje i Skupština, Vlada i resorno ministarstvo i da je to priča širih razmjera, ali konkretno su ponudili cifru i koncesiju", izjavio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Za dalji uspon tuzlanskog aerodroma osim uređenja zakonske regulative treba privesti kraju i radove.

"U ovom trenutku, ono što je tenderom raspisano i projektom predviđeno, prvu fazu završavamo 25. septembra. Za fazu dva se nadamo se da ćemo završiti također do kraja septembra, mada izvođač radova ima problema sa staklenim krovom", dodao je Karasalihović.

U toku je i priprema tenderske dokumentacije za uređenje enterijera što bi moglo uslijediti sredinom oktobra dok se završetak očekuje krajem aprila iduće godine.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti