Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Intervet Western Balkans: Srednjoškolci iz BiH završili jednomjesečnu praksu u Poljskoj

30.07.2021. 08:22 / Izvor: Akta.ba

Učenici srednjih škola iz sedam bosanskohercegovačkih gradova su se jučer vratili iz Poljskog grada Wroclawa, gdje su proveli četiri sedmice na praksi u različitim kompanijama. Praksa za 11 srednjoškolaca iz naše zemlje je bila potpuno novo i neponovljivo iskustvo. Za neke od njih boravak u Poljskoj je premašio sva očekivanje dok su neki ipak nisu radili željeni posao.

Tokom jednomjesečnog boravka u Poljskoj  BH srednjoškolci su imali priliku upoznati Wroclaw grad na rijeci Odri, bogate historije i kulture, družiti se sa srednjoškolcima iz drugih zemalja, sklopiti nova prijateljstva, poboljšati komunikaciju na engleskom, saznati vise o internacionalizaciji mobilnosti. Kako su i sami rekli bili su ovo početni koraci ka osamostaljivanju i ulasku u svijet odraslih. 

Danis Bradarić maturant is Maglaja je podijelio svoje utiske:  "Prije svega hvala vam na divno provedenih mjesec dana. Tokom boravka u Wrocławu upoznao sam mnogo dobrih ljudi, sa kojima se nadam da ću ostati u dobrim odnosima još dugo vremena. Radio sam u odličnoj kompaniji, sa odličnim mentorom tako da u tom aspektu nisam imao problema, čak sam i mnoge stvari naučio. Put je bio malo duži, ali se u potpunosti isplatio. Sama organizacija puta bila je super, kao i naš vođa puta. Također i organizacija MODE koja nas je dočekala i brinula o nama u Poljskoj uradila je svoj posao na zavidnom nivou."

Safet Gagic iz Sarajeva: "Meni je Poljska bila potreban korak u osamostaljenju. Bilo je naravno super i nezaboravljivo iskustvo i stvarno sam zavolio Poljsku. Opet bi išao da imam šansu. Za posao samo imam pohvale. Upoznao sam prekrasne ljude i napravio sam veze koje ce mi služiti u budućnosti. Također sam se zbližio sa svojim poslom i vidio sta znači biti veterinar i raditi sa životinjama. Iskustvo je bilo super. Predlažem da učestvuje svako ko se razmišlja da se prijavi za ovaj program."

"Zahvaljujemo kolegama iz fondacije Mode i Uniser, voditeljici grupe Aidi Kardić, a našim srednjoškolcima želimo puno uspijeha u nastavku školovanja", kazali su iz IUS-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti