INTERVJU Manfred Gram: 2015. bila godina poslovnog uspjeha za HETA-u

29.01.2016. 11:29 / Izvor: Akta.ba
INTERVJU Manfred Gram: 2015. bila godina poslovnog uspjeha za HETA-u

Prošla 2015. bila je godina poslovnog uspjeha za HETA-u. Ne samo da smo uspjeli postići potpunu operativnu i organizacijsku funkcionalnost već i značajno povećati dinamiku poslovanja i postići vrlo opipljive poslovne rezultate, kaže Gram.

HETA ASSET RESOLUTION BiH ove godine namjerava povećati fokus na prodaju potraživanja, koji čine značajan dio njihovog portfelja, kaže Manfred Gram, generalni direktor ove kompanije za upravljanje imovinom i potraživanjima.

On se osvrnuo i na izazove koje su imali u prošloj godini, a koji se odnose na preuzimanje visoko kompleksnog i visokorizičnog portfelja nenaplativih potraživanja na upravljanje što je, napominje, transakcija prvi put ikad izvedena u ovoj državi i predstavlja jedinstveni know-how na razini industrije. Nešto više o tome i planovima za godinu koja je pred nama kazao je u intervjuu za Akta.ba.

Akta.ba: Kako ocjenjujete godinu koja je iza vas?

GRAM: Prošla 2015. bila je godina poslovnog uspjeha za HETA-u. Ne samo da smo uspjeli postići potpunu operativnu i organizacijsku funkcionalnost već i značajno povećati dinamiku poslovanja i postići vrlo opipljive poslovne rezultate.

Drago mi je primijetiti da je investitorska zajednica počela da prepoznaje HETA-u kao kredibilnog i pouzdanog partnera sa atraktivnom imovinom u svom portfelju. Naš tim profesionalaca koji su se specijalizirali za ovaj jedinstveni know-how dokazao je svoju pouzdanost. Tržište je to prepoznalo i dobro reagiralo. Sve smo to postigli bez kompromitiranja našeg ključnog cilja – očuvanja i, kad god je to moguće, povećanja vrijednosti.

Tokom prošle godine, intenzivirane su i aktivnosti na informisanju javnosti o poslovnog konceptu “upravljanje imovinom i potraživanjima” kao i razlikama između nas i ostalih finansijskih institucija, i zadovoljan sam na koji način se prepoznaje i percipira brand HETA.

Strateški opredijeljeni na pružanje rješenja i stvaranje nove vrijednosti, primijetili smo uspjeh u svih klasterima. Naglasit ću neke. Uspjeli smo deblokirati i ponuditi tržištu dva poslovno-stambena kompleksa, u Novoj Vogošći i u naselju Stup u Sarajevu. Tržištu su ponovno predstavljene tekstilne kompanije u Bosanskom Petrovcu i Gornjem Vakufu/Uskoplju, kao i prodajni centar u Kaknju i, od jučer, dobro poznata zgrada Kubus u Sarajevu. Značajan broj dogovora za tzv “velike objekte” u završnoj je fazi.

Žao mi je što transakcija sa mesnom industrijom u Prijedoru nije realizovana kako je planirano. Došlo je do promjene u fokusu poslovanja inicijalnog investitora, koji je u konačnici odlučio da se povuče. Stoga smo u saradnji sa predstavnicima Grada Prijedora ponovno intenzivirali potragu za novim investitorom. U fokusu obje strane je pronaći investitora koji ima plan za brzo pokretanje posla budući da to vodi ka stvaranju radnih mjesta, generiranju prihoda, i sveukupnom ekonomskom rastu što je regiji Prijedor i državi, općenito, potrebno.

Akta.ba: Koji su najveći izazovi sa kojima ste se suočavali u prošloj godini?

GRAM: Zadatak preuzimanja visoko kompleksnog i visokorizičnog portfelja nenaplativih potraživanja na upravljanje i oblikovanje individualnih strategija restrukturiranja i prodaje za hiljade slučajeva uz istovremenu uspostavu kompanije i sprovedbu potpuno nepoznatnog poslovnog koncepta definitivno je predstavljalo izazov. Imajte na umu da je u trenutku preuzimanja vrijednost portfelja iznosila 1,2 milijarde KM, što je predstavljalo nekih 33% sveukupnog portfelja nenaplativih potraživanja ove države.

Sada, kad znamo da smo uspješno odgovorili tom izazovu, mogu sa ponosom istaknuti da imamo neposredno iskustvo u transferu i upravljanju portfeljom nenaplativih potraživanja, što je, da ne zaboravimo, transakcija prvi put ikad izvedena u ovoj državi i da to predstavlja jedinstveni know-how na razini industrije.

Akta.ba: Što smatrate najvećim uspjehom kompanije do sada?

GRAM: U svojstvu generalnog direktora, dva velika postignuća tvore temelj našeg poslovnog uspjeha. Prvo, uspjeli smo okupiti odličan tim profesionalaca različitog backgrounda, obrazovanja i vještina. Drugo, naše uvjerenje da je kvalitet ključ u osiguranju da rad i rješenja izdrže test vremena prepoznali su vanjski autoriteti.

Naime, zalaganje HETA-e u svojevrsnom projektovanju oblasti upravljanja imovinom u BiH prepoznala je BID Group One u Ženevi i dodijelila nam Međunarodnu zvijezdu za kvalitet.

Nagradom je pohvaljen proces upravljanja kvalitetom. HETA je danas zvanično dobila i certifikat ISO 9001:2015 i postala prva kompanija u BIH koja je certificirana u skladu sa ovom verzijom, koja ima poseban osvrt na pitanje upravljanja rizikom, što je od iznimne važnosti u našem poslu, i kao dio strateškog planiranja, tako i operativnih i aktivnosti revizije.

Akta.ba: Planovi za 2016.?

GRAM: Tekuću 2016. godinu smo interno proglasili ‘Godinom investitora’. Cilj nam je ubrzanje dinamike u rješavanju slučajeva iz portfelja. Nastavljamo proaktivno tražiti investitore koji imaju plan za brzo pokretanje ili ponovno uspostavljanje poslovnih aktivnosti što vodi ka stvaranju radnih mjesta, generiranju prihoda kao i sveukupnom ekonomskom rastu – sve što je BiH doista i potrebno.

Ove godine namjeravamo povećati fokus na prodaju potraživanja, koji čine značajan dio našeg portfelja. U većini slučajeva, struktura potraživanja obuhvata i prilično atraktivnu nekretninu komercijalne ili industrijske namjene, što je investitorima privlačno. Spomenut ću primjer trenutno dostupnih - od izložbenog salona vozila u Sarajevu, preko hotela u Fojnici do pogona za proizvodnju mlijeka na području RS.

Pripremamo se i za proces pruzimanja dodatnog, manjeg dijela portfelja na upravljanje u vrijednosti koja je još predmet razmatranja. Potom ćemo paralelno raditi na rješavanju slučajeva iz postojećeg i pripremi slučajeva iz novog portfelja kako bih ih mogli ponuditi i vratiti na tržište.

Razgovarala: Danijela Kozina 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti