Interwork Bosanski Petrovac: Za čistu i ekonomičnu budućnost!

06.01.2014. 13:15 / Izvor: eKapija.ba
Interwork Bosanski Petrovac: Za čistu i ekonomičnu budućnost!
OTVORI GALERIJU

Firma Interwork d.o.o. Bosanski Petrovac se opredijelila za proizvodnju u skladu s prirodom i savremenim ekološkim standardima, razvojno orijentisani sa težištem na čovjeka i njegovu životnu sredinu.

Društvo sa ograničenom odgovornošću Interwork doo Bosanski Petrovac je osnovano 2008. godine i prvobitno se bavilo konsaltingom i tradingom, ponajviše u sektoru trgovine sa eko energentima (drvo, pellet, briket), što će kasnije biti dobar razlog da krene i u vlastitu proizvodnju.

Početkom 2011. godine prezentira se pred potencijalnim investitorima osmišljena Greenfield investicija  „Proizvodni komplex – proizvodna hala za proizvodnju pelleta i staklenička proizvodnja zdrave hrane“ na prostoru Bosne i Hercegovine, USK – grad Bosanski Petrovac.

Akcenat je stavljen na energetsku efikasnost, gdje će se viškovi toplote nastali proizvodnjom pelleta koristiti za zagrijavanje staklenika. Ideja je prepoznata kod investitora i nakon završene financijske konstrukcije u aprilu 2012. godine i počela je zvanično izgradnja proizvodne hale u poslovnoj zoni Gorinčani Bosanski Petrovac.

Proizvodnja je izvozno orijentirana i oko 80% proizvodnje ide u tom pravcu, iako nije nimalo zanemarivo sve više rastuće domaće tržište. Prepoznali smo pellet kao gorivo budućnosti.

Peletiranje materijala se sprovodi u cilju:

  • Smanjenja vlažnosti
  • Povećanja kvaliteta (kaloričnosti, sadržaj minerala i sl.)
  • U manjoj zapremini/masi
  • Lakše manipulacije
  • Manjih gubitaka u transportu

Najveću primjenu peletiranje ima u:

  • Preradi mineralnih sirovina u teškoj industriji
  • Preradi otpada u prehrambenoj industriji
  • Industriji stočne hrane
  • Preradi otpada u drvnoj industriji

Peletiranje se nameće kao veoma važna i ekološki pogodna tehnologija u obradi drveta i pripremi biomase za loženje-ogrijev, imajući u vidu da biljni omotač naše planete predstavlja obnovljivi izvor potencijalne energije.

Od 2007. godine, peletiranje otpada u industriji prerade drveta naglo raste.

Pellet-i kompanije Interwork su 1 do 3 centimetra dugi i tri do šest milimetara debeli štapići, dobiveni iz otpadnog drveta sakupljenog u okruženju. On se radi bez hemijskih dodataka, aditiva ili ljepila, od piljevine i isitnjenog drveta i može u modernim pećima za pellet da sagorijeva; iam veoma nisku vlažnost i visoku kaloričnu moć.

Na taj način imate odličan energent za zagrijavanje Vaše kuće, poslovnih i proizvodnih prostora, te toplu vodu. Praktično, čisto i  u skladu s prirodom, jer toplota dobijena pelletom je CO2-neutralna.

Pored toga što kompanija Interwork proizvodi ekološko gorivo i sam koncept njihove proizvodnje je zasnovan na energetskoj efikasnosti. U tu svrhu Interwork je angažovao talijansku firmu Delta-T Energy koja je razvila sistem iskorištavanja toplote iz dimnjaka.

Sistem Delta-T Energy povraća energiju po veoma niskim cijenama i u isto vrijeme, čisti prašinu i dim od izgaranja onečišćujuih tvari, uništavaju čak i dio CO2. Na taj način će Interwork visoke toplote dobivene proizvodnjom pelleta pretvarati u toplu vodu i koristiti za zagrijavanje staklenika i stakleničku proizvodnju.

Firma Interwork d.o.o. Bosanski Petrovac se opredijelila za proizvodnju u skladu s prirodom i savremenim ekološkim standardima, razvojno orijentisani sa težištem na čovjeka i njegovu životnu sredinu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti