Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Intezivirane pripreme za izgradnju toplane u Zenici

31.07.2014. 07:40 / Izvor: Fena

Pripreme za početak gradnje zeničke termoelektrane-toplane KTG intenzivirane su proteklih sedam dana od kada u Zenici boravi grupa od trideset eksperata kineske državne kompanija “SEPCO III” i njemačke kompanije “STEAG”, koji rade na usaglašavanju tehničkih pitanja vezanih za gradnju budućeg velikog energetskog objekta.

Projekt gradnje termoelektrane-toplane je od izuzetnog značaja za grad Zenicu i region, jer će se njenim završetkom ojačati energetski sektor u Bosni i Hercegovini, koji ima plan da realizira nove kapacitete ukupne snage čak 1500 MW.

Gradnjom proizvodnog kapaciteta Tuzla 7 od 450 MW, termoelektrane Stanari kod Doboja od 350 MW, zeničke termoelektrane na plin sa 350 MW i Kakanj IV od 450 MW, Elektroprivreda BiH će biti snažan privredni segment. U proizvodni energetski lanac uključiti će se i planirane hidrocentrale Vranduk i Janjići I, te nekolicina potencijala malih hidrocentrala, koje će strateški  definirati energetski proizvod Bosne i Hercegovine.

Stručnjaci kineske i njemačke kompanije su nakon sedmodnevnih dogovaranja, s predstavnicima kompanije KTG Zenica, prezentovali načelniku Općine Zenicu Husejinu Smajloviću i njegovim saradnicima dostignuti progres u razvoju projekta termoelektrane-toplane KTG Zenica.

Gradnja ovog energetskog objekta za grad Zenicu znači mnogo, jer će osim proizvodnje električne energije, ova lokalna zajednica dobiti i novi izvor daljinskog grijanja grada i infrastrukturnih objekta, uz izuzetno značajno poboljšanje ekološke zaštite zraka i tla.

Sličan energetski objekt njemački Siemens gradi u austrijskom Melachu, snage oko 400 MW, sa dodatnim korištenjem toplinske energije za grijanje grada Graza, uz veliko iskorištenje od 76 posto, što pokazuje da ovo treba da bude važan segmet u budućem životu grada Zenice.

Značaj gradnje zeničkog energetskog objekta imati će trostruku iskorištenost, proizvodnja energije, topline i čišći zrak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti