Investicija koja se isplati: JUB energetski efikasan

27.03.2014. 13:29 / Izvor: eKapija.ba

Uspješan primjer certificiranja u BiH je objekat kompanije JUB Sarajevo koja je krajem prošle godine dobila certifikat za energetsku vrijednost objekta.

Energetsko certificiranje objekata u BiH polako dobija svoju dimenziju. Uvođenjem energetskih certifikata za objekte s podacima o potrošnji energije omogućit će se, u budućnosti, usporedba energetskih karakteristika zgrada. Sve zgrade koje se grade, prodaju ili iznajmljuju bit će certificirane, a podaci o godišnjoj potrošnji energije za grijanje zgrade bit će izloženi ili dani na uvid svim zainteresiranim strankama. Jednostavna usporedba energetskih karakteristika zgrada omogućit će građevinskoj industriji da koriste te podatke kao sredstvo marketinga. Tržište koje bi se uspostavilo pri raspolaganju energetskim certifikatima, trebalo bi doprinijeti značajnom povećanju energetske efikasnosti u zgradama.

Uspješan primjer certificiranja u BiH je objekat kompanije JUB Sarajevo koja je krajem prošle godine dobila certifikat za energetsku vrijednost objekta.

Anel Bešlagić  iz kompanije JUB Sarajevo za eKapija.ba kaže: "Certifikat koji smo dobili kao rezultat izvedenog energetskog pregleda od strane kompanije CETEOR, je smo bio potvrda da smo investirajući u pravilan odabir materijala, izgradili energetski efikasan objekat ( A razred )  i da se sredstva koja su uložena prilikom gradnje, kroz uštede u grijanju i hlađenju već vraćaju investitoru."

Bešlagić pojašnjava, kako su ovim primjerom željeli pokazati i potaći sve buduće investitore na razmišljanje, da ovo ulaganje je povratna investicija, koja će zasigurno u narednom periodu biti vraćena kroz uštede sve skupljih energenata koje koristimo prilikom grijanja i hlađenja jednog objekta.

S obzirom da je firma JUB svoj poslovni objekat u BiH, koncipirala kao Edukacijsko distubitivni centar, svi zainteresirani, mogu  svaki dan posjetiti JUB i dobiti savjet i tehničku podršku prilikom odabira najboljih materijala i fasadnih sistema za svoje objekte.

"U svakodnevnim aktivnostima, kroz stručne prezentacije, savjete o fasadnim sistemima, investitorima, izvođačima, projektantima i sl. nastojimo dati što više informacija, kako bi uvidjeli prednosti izgradnje i ulaganja u objekat u cilju njegove što bolje energijske efikasnosti", kaže Bešlagić, ističući kako je sve ovo podržano uslugama savjetovanja, proračunima građevinske fizike, proračunima opterećenja vjetrom i načinom sidrenja, izradama studije boja, pa i praktičnim primjerima ugradnje detalja fasadnih sistema, do mogućnosti izvođenja energetskih pregleda i izdavanja Energetskih iskaznica u suradnji sa našim partnerima.

"Znači, sve na jednom mjestu kada su u pitanju ovojnice objekata."

Planovi firme JUB su da u narednom periodu nastavi još intenzivnije raditi na educiranju izvođača, projektanata, trgovaca, investitora, kao i promociji energijske efikasnosti kroz primjenu najsavremenijih fasadnih materijala. 

"Ponuda toplinsko izolacijskih materijala na tržištu je raznolika, porijeklom i kvalitetom. S toga smo mi u našoj firmi odlučili da tržištu ponudimo fasadne sisteme, koji će uz naše dugogodišnje iskustvo i provjerenu kvalitetu na međunarodnim Institutima, imati i našu pisanu garanciju na fasadni sistem od 5-25 godina, kojom će investitori biti sigurni da su na svom objektu ugradili kvalitetne materijale, a time i dobili dobre uštede prilikom grijanja i hlađenja objekta", ističe Bešlagić.

Dobro izoliran objekat troši manje energije

Na odluku o kupnji stana ili kuće sigurno utiče cijena m2 i lokacija gdje se kuća nalazi. Međutim, rijetko kada možete saznati nešto više o kvaliteti gradnje i potrošnji energije u kući ili stanu. Dobro izolirana kuća troši manje energije za grijanje zimi, kao i za hlađenje ljeti. Gubitak topline i potrošnja energije po m2 odrazit će se ne samo na mjesečne račune za grijanje i električnu energiju već i na kvalitetu i udobnost stanovanja, kao i na duži životni vijek zgrade.  

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti