Investicija njemačke zadruge Raiffeisen u Ključu: Uspostavlja se mreža proizvođača kozjeg mlijeka u Ključu

17.04.2009. 14:17 / Izvor: Dnevni list
Investicija njemačke zadruge Raiffeisen u Ključu: Uspostavlja se mreža proizvođača kozjeg mlijeka u Ključu

Izaslanstvo njemačke zadruge Raiffeisen koje je ovih dana boravilo u općini Ključ potpisalo je ugovor vrijedan 1,000.000 eura s proizvođačima kozjeg mlijeka s ovog područja. Sredstva će biti utrošena na razvoj zadružne proizvodnje kozjeg mlijeka. Njemačka zadruga Raiffeisen osigurala je mljekaru koja ima kapacitet za proizvodnju 1500 litara mlijeka dnevno, odnosno za proizvodnju od 150 kilograma kozjeg sira.

"Naš osnovni motiv je pomoći proizvođačima u poljoprivredi, u plasmanu i brendiranju proizvoda, a sredstva koja će se uplaćivati bit će usmjerena na pomoć poljoprivrednicima", kazao je prilikom potpisivanja ugovora dr. Alan Schprer, predsjednik njemačke zadruge Raiffeisen.

Proizvođač kozjeg sira, koji je privukao interese Nijemaca, je farma "HM" iz Ključa. "Trudit ćemo se da do kraja maja ispunimo jedan dio kapaciteta, a nadam se da će i drugi poljoprivrednici biti zainteresirani za kooperacijsku proizvodnju kozjeg mlijeka", rekao je Sulejman Halilović, direktor farme "HM".

Načelnik općine Ključ Osman Čehajić, koji je ujedno bio i domaćin potpisivanja ovog vrijednog ugovora, rekao je da će učiniti sve da ovaj projekt u cijelosti zaživi i da će poduprijeti svaki dobar biznis plan jer je to u interesu općine i građana Ključa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti