Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica podržali pet novih biznisa u Zenici

16.10.2020. 10:14 / Izvor: Akta.ba
Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica podržali pet novih biznisa u Zenici

U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije Impakt i Grada Zenica u 2020. godini realizuje se integralni program podrške razvoju preduzetništva.

Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica, jučer su u Zenici organizovali javno predstavljanje poslovnih ideja koje su razvijene u okviru integralnog programa podrške razvoju preduzetništva pod nazivom „YEP inkubator poslovnih ideja“. Na današnjem događaju, predstavljeno je 12 poslovnih ideja iz kreativne i tekstilne industrije, informacionih tehnologija, proizvodnje hrane i uslužnih djelatnosti. Od 12 učesnika inkubatora koji su predstavili svoje poslovne ideje, odabrano je 5 najboljih koji će imati priliku aplicirati za bespovratna finansijska sredstva, kao i koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj njihovih poslovnih poduhvata.

Investicijska fondacija Impakt Sarajevo i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlada Švicarske,  a koji je tokom 2018. i 2019. godine u saradnji sa 32 lokalne zajednice u BiH realizirao YEP  inkubator poslovnih ideja u kojem je podržano osnivanje 120 novih poslovnih poduhvata širom BiH, u 2020. godini nastavili su realizaciju aktivnosti koje se odnose na podršku razvoju preduzetništva i očuvanju radnih mjesta u obrtima i malim preduzećima, a u saradnji sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije Impakt i Grada Zenica u 2020. godini realizuje se integralni program podrške razvoju preduzetništva pod nazivom „YEP inkubator poslovnih ideja“ u okviru kojeg je u protekla 2 mjeseca organizovana preduzetnička obuka fokusirana na razvoj preduzetničkih kapaciteta učesnika Inkubatora.

Kao rezultat obuke, grupa od 12 polaznika je razvila poslovne modele i planove i na današnjem događaju stručnoj komisiji predstavili detaljne prikaze svojih poslovnih prijedloga. Komisija, u čijem radu su učestvovali predstavnici Investicijske fondacije Impakt, Grada Zenica i JU Službe za zapošljavanje ZDK odabrala je 5 najboljih poslovnih ideja koji će u narednom periodu imati priliku aplicirati za bespovratnu finansjsku podršku u iznosu od 5000 KM te koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj biznisa.

Najbolje rangirani su: Lamija Beganović Uzunović - HAGI d.o.o., Ena Begičević Čeliković - Dizajn studio Elosso, Zoran Šujić/Jadranka Tepić - Kashana, Emir Bektaš/Sani Brljevac - Spark Solutions d.o.o., Mirela Tokalić - Kuća sladoleda ZARA.

"Raduje me što ispred sebe vidim mlade i kreativne ljude. Zenica se dugo vremena oslanjala na velike industrijske koncerne, Željezaru, RMK, Vatrostalnu. Nije bilo poduzetničkog duha. U Gradskoj upravi Zenice smo prije tri godine uspostavili Odsjek za lokalni ekonomski razvoj koji koordinira sa privrednicima, nevladinim organizacijama i organizacijama civilnog društva u oblasti lokalnog i ekonomskog razvoja. U velikoj mjeri smo smanjili takse. Poduzimamo niz mjera kako bi olakšali početnicima u osnivanju biznisa, ali i postojećim privrednicima", rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

"Investicijska fondacija Impakt Sarajevo u okviru projekta koji se realizira uz podršku Vlade Švicarske ove godine nastavlja saradnju sa lokalnim zajednicama i drugim relevantnim akterima u svrhu osiguranja integralne podrške razvoju preduzetništva. Jedna od lokalnih zajednica sa kojom smo nastavili saradnju na realizaciji YEP inkubatora poslovnih ideja jeste i Grad Zenica, te smo danas imali priliku vidjeti prezentacije 12 preduzetnika sa područja ovog grada koji su u proteklih godinu dana pokrenuli ili tek namjeravaju pokrenuti vlastiti biznis. Kriterij za odabir 5 najboljih bio je izvodljivost poslovne ideje, održivost poslovnog modela te svakako potencijal za dalji rast i razvoj ogledan, između ostalog, i u potencijalu za otvaranje novih radnih mjesta i stvaranju dodatne vrijednosti. Sa ovih 5 preduzetnika potpisaćemo ugovore o dodjeli bespovratne finansijske podrške te omogućiti im korištenje stručne i mentorske podrške prilagođene njihovim potrebama", izjavila je Mirela Omerović, izvršna direktorica Investicijske fondacije Impakt.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti