Investiciono-razvojnoj banci RS prioritet uvođenje kreditne linije za izvoz

29.01.2009. 09:53 / Izvor: Glas Srpske
Investiciono-razvojnoj banci RS prioritet uvođenje kreditne linije za izvoz

Uvođenje nove kreditne linije namijenjene finansiranju i promovisanju domaćeg izvoza, kao i korigovanje dosadašnjih i uvođenje novih linija za pomoć domaćoj privredi, prioriteti su Investiciono-razvojne banke RS u narednom periodu.

Prema riječima direktora IRB-a RS Brane Stupara, aktivnosti ove banke u narednom periodu biće usklađene sa mjerama Vlade RS za ublažavanje posljedica svjetske krize.

- Angažovaćemo svoje institucionalne i finansijske resurse sa ciljem održavanja kontinuiteta u njegovoj realizaciji. IRB RS će nastaviti sa aktivnom finansijskom podrškom domaćim preduzećima, a posebno onima koja mogu biti najviše ugrožena - istakao je Stupar.

U narednom periodu, dodao je, IRB RS će predstavljati bitnog partnera i izvor dugoročnog kapitala za domaće finansijske posrednike. Na ovaj način, kaže, IRB RS će imati značajnu ulogu u prevazilaženju finansijske krize u RS.

- Takođe, s obzirom na to da se plasman kreditnih proizvoda obavlja posredstvom poslovnih banaka i mikrokreditnih društava, IRB RS time pozitivno utiče i na održavanje i jačanje likvidnosti domaćeg finansijskog sektora. Intezivirani su napori na uspostavljanju operative saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama (WB, UNDP, EIB), kao i na promovisanju investicionih prednosti i pogodnosti RS u odnosu na ostale zemlje u regionu - rekao je Stupar.

On ističe da interes za kredite ne opada, iako je u januaru broj zahtjeva za kreditima bio ispod prosjeka.

- Broj zahtjeva za kredite u decembru 2008. godine je bio iznad, a u januaru ispod prosjeka. Smatramo da broj zahtjeva u januaru nije relevantan podatak zbog velikog broja neradnih dana, kada poslovne banke nisu radile - zaključio je Stupar.

- Naglašavam da se u posljednje vrijeme javljaju nerealna očekivanja kada je u pitanju uloga i način rada IRB RS. Imamo veliku odgovornost i obavezu prema institucijama i javnosti Republike Srpske, pa ćemo veoma pažljivo razmatrati sve zahtjeve. Mora se prihvatiti činjenica da IRB RS nije pojas za spasavanje onih koji rade bez odgovornosti prema kapitalu i prihodima i da su sredstva koja su dodijeljena IRB-u, koliko god djelovala velika, ipak ograničena - upozorio je Stupar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti