Investitori razočarani padom dobiti Amazona

29.10.2021. 10:56 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Amazon

Grupa Amazon za online prodaju prijavila je prihode od 110,8 milijardi dolara u trećem kvartalu ove godine što je u skladu s očekivanjima kompanije, ali ne i investitora.

Grupa Amazon za online prodaju prijavila je prihode od 110,8 milijardi dolara u trećem kvartalu ove godine što je u skladu s očekivanjima kompanije, ali ne i investitora, javlja AFP.

Div internet prodaje potvrdio je neto dobit od 3,2 milijarde dolara u trećem kvartalu, što je gotovo dvostruko manje u odnosu na 6,3 milijarde dolara u istom periodu prošle godine, u jeku pandemije.

Zbog nezadovoljstva investitora kvartalnim rezultatima, akcije kompanije izgubile su 4,5 posto poslije zatvaranja berze u četvrtak.

Rast prodaje u vrijeme pandemije

Amazon je jedna od malobrojnih maloprodajnih firmi koja je prosperirala za vrijeme pandemije. Kako su se zatvarale prodavaonice za robu koja nije neophodna, ljudi zatvoreni kod kuće okrenuli su se Amazonu za sve – od hrane do sredstava za čišćenje.

Međutim, Amazon sada bilježi usporeniji rast prodaje jer se poredi sa prošlogodišnjim velikim skokom zbog navale na online kupovinu, prenosi Beta.

Usporenje rasta također je odraz toga što su ljudi, posebno u Evropi i SAD-u, mobilniji i rade druge stvari osim online kupovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti