Investitorima na SBF Deloitte prezentirao uslove za ulaganje u BiH

18.04.2019. 10:40 / Izvor: Akta.ba
Investitorima na SBF Deloitte prezentirao uslove za ulaganje u BiH

Deloitte BH danas je u okviru drugog dana Sarajevo Business Foruma održao prezentaciju Priručnika za investicije u Bosu i Hercegovinu i zemlje zapadnog Balkana.

Sektori energije, turizma, proizvodnje najpovoljniji su sektori za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, istakla je Sabina Softić, izjavila je Sabina Softić, Deloitteova partnerica za reviziju u regiji Adriatik, dodajući da su najveći neiskorišteni potecijali BiH oblasti agrokulture i poljoprovredne proizvodnje zbog nezagađenog zemljišta.

Inače, Deloitte BH danas je u okviru drugog dana Sarajevo Business Foruma održao prezentaciju Priručnika za investicije u Bosu i Hercegovinu i zemlje zapadnog Balkana.

Cilj tog priručnika je da pomogne investitorima da razumiju izazove, ali i velike prednosti koje investiranje u zemlje zapadnog Balkana, a posebno u Bosnu i Hercegovinu, mogu da predstavljaju za njihove poslovne poduhvate.

"Velika nam je čast da vidimo da je Sarajevo Business Forum već desetu godinu najveća i najbolja investicijska konferencija u regionu, a posebno smo ponosni na činjenicu da je Deloitte BiH u posljednjih 19 godina, bio u prilici da podržava najveće investicione projekte u Bosni i Hercegovini", izjavila je Softić.

Govoreći o sadržajima Priručnika, Softić napominje da se radi o veoma dobrom dokumentu za potencijalne investitore jer sadrži podatke vezano za poresko-pravni sistem.

"U priručniku su detaljno navedeni podaci za makroekonomske pokazatelje i očekivanja, ali i osvrte najvećih investitora u regionu, vezano za njihova iskustva, izazove i prilike koje Bosna i Hercegovina donosi", ističe ona.

Dodaje da je u Priručniku izvršena komparacija adekvatnih pokazatelja vezano za poreski sistem, brzinu registriciju firme, ali i komparaciju makroekonomskih pokazatelja.

"Ti podaci treba da omoguće potencijalnim investitorima ne samo da se upoznaju sa Bosnom i Hercegovinom, već i sa poslovnom klimom u regionu", kaže ona.

Kada je riječ o najvećim prednostima koje naša zemlja nudi za investiranje, onda je to, prema njenim riječima, dostupnost kvalificirane radne snage.

"Bosna i Hercegovina još uvijek ima veoma kvalitetan kadar, dobre obrazovne sisteme koji produciraju dobre kadrove. S druge strane, direktni i indirektni porezi su najniži u regiji. Mi imamo 10 posto poreza na dobit i 17 posto poreza na dodanu vrijednost, što u komparaciji za zemljama regiona predstavlja najniže poreske stope", naglašava Softić.

Pored toga, kao dodatne prednosti za investiranje su veliki prirodni resursi, čista energija, rudna bogatstva. Također, neizostavna je dobra mreža uslužnih konsultanskih firmi koji mogu da podržavaju investitore.

"Kada je riječ o nekonkurentnosti bh. poreskog sistema, odnosno sistema oporezivanja i opterećenja neto dohotka, činjenica je da u tom dijelu Bosna i Hercegovina ima prostora za poboljšnjanje", naglašava ona, dodajući da te više stope socijalnih davanja treba posmatrati u kontekstu nižih poreskih stopa.

"Ako pogledamo ukupno oprerećenje koje poslodavac plaća na uposlenika, dakle i poreze i socijalna davanja, onda mi nismo toliko nekonkuretni u odnosu na zemlje regiona. One imaju niža socijalna davanja, ali više poreze. S toga, Bosna i Hercegovina nije loše mjesto za ulaganje", podcrtava ona.

Inače, Deloitteov uspjeh temelji se na tehničkom znanju i poznavanju propisa njegovih stručnjaka, kao i Deloitteovu dubinskom poznavanju sektora središnjeg bankarstva i mogućnosti pružanja širokog raspona usluga i inovativnih rješenja koji će zadovoljiti potrebe klijenata.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti