Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

INZ-ova edukacija lovaca iz svih općina ZDK

18.03.2021. 08:22 / Izvor: Akta.ba

Stručni timovi Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) proteklih mjesec dana su proveli niz edukacija za lovačka društva na području Zeničko-dobojskog kantona.

"Cilj edukacije je bio sprečavanje širenja bolesti, zaštita zdravlja životinja i ljudi, sigurna konzumacija odstreljene divljači, pravilno postupanje i prvi pregled, praćenje stanje neprirodnog ponašanja divljači i prepoznavanje prvih simptoma bolesti, kao i komunikacija sa veterinarskim službama, siguran transport i zaštita okoliša", ističu u INZ. 

Shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH i kantonu, edukacije su održane predstavnicima društava s limitiranim brojem učesnika, a govorilo se o anatomiji, fiziologiji i ponašanju divljači, patološkim promjenama i neprirodnom ponašanju, te najčešćim bolestima divljači, pravilima higijene i tehnike rukovanja, kao aktuelnim propisima.

Predavači su bili doktori i magistri veterinarskih nauka, stručne osobe INZ-a i saradnici-eksperti. Predavanja su tokom februara i marta održana za članove trinaest društava članica Lovačkog Saveza ZDK iz svih općina i gradova kantona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti