Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

INZ: Preporuke za goste i osoblje u ugostiteljskim objektima

13.05.2020. 17:57 / Izvor: Akta.ba

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica nastavio je podržavati sve segmente društva, kroz izradu edukativnih plakata, letaka i brošura na aktuelnu temu.

Ovaj put, producirani su plakat, brošura i kratki video, koji trebaju biti na usluzi i korištenje kako vlasnicima i osoblju, tako i gostima ugostiteljskih objekata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme aktivnih mjera zaštite od novog koronavirusa.

Brošura sa preporučenim koracima je u elektronskoj PDF formi, obzirom da bi printanjem materijala i njegovom distribucijom upravo bila prekršena pravila koja su u njoj navedena, a to je da se ne dozvoli "razmjena" i doticanje papira, računa ili jelovnika (menija) između više osoba, a time i znatno uveća mogućnost širenja virusa Covid-19.

Između ostalih, date su preporuke o dezinfekcionim barijerima, dezinfekciji ruku, stolova i drugih površina, te date jednostavne preporuke kako za goste, tako i za osoblje i vlasnike.

Osim neophodne distance, razmaka između stolova, broja osoba za jednim stolom, do upotrebe menija/jelovnika, pribora, kao i neophodnosti dez-barijera i dezinfekcionih sredstava.

Preporučeni su i načini plaćanja, korišćenja wc-a, date su preporuke o čišćenju podova, površina, bacanju otpada....

 

Pored općih obaveza poslovanja u skladu sa zakonskom regulativom i mjerama koje proističu iz nje (zdravstveni nadzor, sanitarni pregled, edukacija, dobra higijenska praksa, DDD, HACCP) rad uspostaviti i organizovati prema mjerama i preporukama, a radi sprečavanja širenja infekcije Covid-19.

Svi materijali su besplatno dostupni za neograničeno preuzimanje, printanje i dalju distribuciju svima kojima mogu biti od koristi.

"U materijalima koji su publicirani danas nalazi se i "loop" ("beskonačni") video u HD rezoluciji, u kojima se u nekoliko koraka daju osnovne preporuke gostima, a moguće ga je koristiti na plejerima i DVD-ovima u objektima i baštama", navodi se u saopćenju. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti