al
INZ prezentirao studiju Procjena efekata aerozagađenja na zdravlje ljudi

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

INZ prezentirao studiju "Procjena efekata aerozagađenja na zdravlje ljudi"

12.04.2019. 13:03 / Izvor: Akta.ba

U sklopu napora da skrene pažnju javnosti na problem zagađenja zraka u BiH i moguća rješenja za taj problem, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je u svojim prostorima u Sarajevu organizirala skup i prezentaciju rezultata dosadašnjih istraživanja zagađenosti zraka i njihove povezanosti sa oboljenjima i smrtnosti u BIH.

Na skupu priliku da predstavi svoju, nedavno objavljenu Studiju "Procjena efekata aerozagađenja na zdravlje ljudi" imali su predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Uz njihov tim i Studiju, predstavljene su aktivnosti koje Medicinski fakultet u Sarajevu vodi na praćenju povezanosti obolijevanja i povišenih parametara zagađenja.

Također, prezentirana je i oprema, te mogućnosti mjerenja sitnih čestica prašine (PM 2.5), „izazovi“ sa kojima se susreću oni koji nabavljaju tu opremu, obzirom na različitost kvaliteta i izrade uređaja i opreme za mjerenje, kao i potrebu da se prati i mjeri i taj, za zdravlje građana najopasniji segment zagađenja.

"Naša studija je zasnovana na metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) za procjenu štetnih efekata aerozagadenja na zdravlje ljudi, kroz rezultate relevantnih analiza za Zeničko-dobojski kanton, a koristeći novu verziju softwera "Air Quality" (AirQ) za procjenu korelacije izmedu koncentracije polutanata u zraku i raznih mortalitetnih i morbiditetnih parametara. U našem istraživanju smo analizirali parametre mortaliteta na teritoriju ZDK, kao i na području grada Zenice, tokom posljednjih 20 godina. Procijenili smo utjecaj različitih koncentracija polutanata u gradu Zenici na mortalitetne parametre za buduće razdoblje, kao i ponudili moguće benefite smanjenja koncentracije polutanata u zraku u smislu zdravstvenih ishoda", istakao je prof. Boris Hrabač, rukovoditelj Zavoda za javno zdravstvo uokviru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Uz profesora Hrabača, na prezentaciji su iz INZ učestvovali prim.dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta i Nino Alić, saradnik na izradi Studije. Gošća skupa u američkoj ambasadi je bila zvaničnica američke Agencije za zaštitu okoliša (U.S. Environmental Protection Agency) dr. Gejl Hagler (Gayle), koja boravi u BiH, te razgovara sa relevantnim institucijama, pojedincima i grupama o problemu zagađenja zraka i kako ga pokušati riješiti.

Sadržaj studije objavljen je na stranici INZ - https://inz.ba/dokument-procjena-efekata-aerozagadjenja-na-zdravlje-ljudi-u-zenici/

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti