INZ Zenica i Grad Visoko dogovorili partnerstvo na sajmu 'Jesen u Visokom'

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

INZ Zenica i Grad Visoko dogovorili partnerstvo na sajmu "Jesen u Visokom"

10.10.2019. 08:25 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Muhamed Gladan i Kasim Velić, rukovoditelji Veterinarskog i Zavoda za zaštitu bilja boravili su danas u zvaničnoj posjeti Gradskoj upravi Grada Visoko. 

Domaćini su im bili predstavnici Gradske uprave Visoko Amira Džafić i Adi Pašalić. Povod razgovora je bio unaprijeđenje saradnje INZ-a i Grada Visoko, kroz edukacije, zajedničke projekte i angažman stručnjaka INZ-a u pomoći poljoprivrednim proizvođačima sa ovog područja. 

Planirano je da Gradska Uprava Visoko i INZ u skorije vrijeme pripreme i potpišu Protokol o saradnji, kojim bi bila obuhvaćena saradnja u svim oblastima u kojima brine INZ.

Kao naredni korak dogovoreno je partnerstvo INZ-a i Gradske uprave u edukativnim sadržajima predstojećeg Izložbeno-prodajnog sajma poljoprivredno-prehrambenih proizvoda "Jesen u Visokom", koji će od 4. do 6. novembra biti održan u ovom gradu. 

INZ-ovi stručnjaci će proizvođačima - učesnicima i gostima Sajma prvog dana Sajma prezentirati "Pravila upotrebe pesticida u biljnoj proizvodnji u cilju zaštite okoliša i pčelinjih društava", a u toku su dogovori o još jednoj prezentaciji moguće teme iz oblasti poštovanja standarda proizvodnje hrane. 

Grad Visoko i INZ će u narednim mjesecima ponuditi različitim udruženjima i proizvođačima niz edukativnih sadržaja i stručnu pomoć u proizvodnji i plasmanu, a izvjesni su i zajednički istupi i promocija proizvodnje zdrave hrane u BiH i van granica naše države. 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti