Inženjeri iz Prijedora snimili državni zatvor

12.07.2018. 08:37 / Izvor: Nezavisne novine
Inženjeri iz Prijedora snimili državni zatvor

Desetak inženjera različite struke nezavisne kuće iz Prijedora ovih dana je boravilo u državnom zatvoru u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu.

Desetak inženjera različite struke nezavisne kuće iz Prijedora ovih dana je boravilo u državnom zatvoru u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu kako bi napravili procjenu i u što kraćem roku dostavili mišljenje o ovom objektu.

Naime, kako je "Nezavisnim" potvrdio Slobodan Ujić, član Upravnog odbora za izgradnju zatvora, inženjeri su sve pregledali i snimili kako bi izvršili procjenu i tehnički pregled objekta.

"O svemu smo obavijestili i lokalni nivo, odnosno načelnika. Mislim da nema nikakvog razloga da se i on ne složi sa svim i da tehnički prijem bude završen do kraja avgusta", rekao je Ujić.

Ranije je Josip Grubeša, ministar pravde BiH, rekao da ni ovo ministarstvo, a ni Jedinica za implementaciju projekta zatvora nisu ni na koji način sudjelovali u kreiranju cijene tehničkog prijema. Grubeša je tada rekao da BiH mjesečno gubi oko 530.000 KM zbog toga što nije završen tehnički prijem zatvora, te da već od oktobra, ako ova vaspitno-popravna institucija ne bude u funkciji, taj iznos će biti povećan na 900.000 maraka. Istakao je da se pod hitno moraju završiti pregovori u vezi sa cijenom tehničkog prijema, a ovo pitanje naći će se ponovo na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara BiH.

BiH godinama nema sistemski riješen problem smještaja zatvorenika i zatvorskih kapaciteta. Kamen temeljac za državni zatvor postavljen je 2006.

Prvi rok za završetak radova bio je predviđen za 2008, ali to se nije desilo.

Ozbiljniji radovi na izgradnji počeli su sedam godina kasnije, odnosno 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Vrijednost projekta je oko 40 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti