Inžinjerska komora: Doprinijeti primjeni inovativnih rješenja u poljoprivredi

29.10.2020. 07:56 / Izvor: Fena
Inžinjerska komora: Doprinijeti primjeni inovativnih rješenja u poljoprivredi

U Privrednoj komori Federacije BiH jučer je održana sjednica Matične sekcije inžinjera biljne proizvodnje Inžinjerske komore FBiH.

 U Privrednoj komori Federacije BiH jučer je održana sjednica Matične sekcije inžinjera biljne proizvodnje Inžinjerske komore FBiH na kojoj je posebno bilo riječi o doprinosu struke uvođenju inovativnih metoda u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pošto se radi o kompleksnoj oblasti, kako je kazala predsjednica ove sekcije Selma Haračić-Berbić, okupili su različite profile inžinjera, stručnjake iz rasadničarstva, voćarstva, vinogradarstva, ratarstva, genetike, odnosno iz akademske zajednice i realnog sektora.

"Cilj nam je da unaprijedimo proizvodnju u ovoj oblasti i promovišemo je kroz razne segmente, da educiramo naše članove, napravimo simbiozu ljudi iz realnog sektora i akademske zajednice i doprinesemo uvođenju inovativnih metoda", kazala je Haračić-Berbić.

Prema podacima Privredne komore Federacije BiH, u biljnoj i animalnoj proizvodnji zabilježeno je povećanje proizvodnje u odnosu na prošlu godinu, ali i poteškoće sa plasmanom roba na domaćem, te inostranom tržištu s obzirom na poremećaje u međunarodnoj razmjeni roba uslijed pandemije koronavirusa.  

"U ovakvoj situaciji ćemo očigledno morati uime Komore napraviti kontakte sa velikim tržnim centrima da ih zamolimo da obrate pažnju na naše registrovane proizvođače, pogotovo velike kompanije u oblasti poljoprivrede kako bi se što više naših roba, biljnog i animalnog porjekla, našlo u maloprodaji", izjavio je Mirsad Hubanić iz Sektora šumarstva, drvoprerade i poljoprivrede Privredne komore FBiH.

Izrazio je nadu da će u jesenjem i zimskom periodu doći do značajnijeg izvoza voća i povrća. Za BiH je važan nesmetani izvoz, posebno imajući u vidu činjenicu da sektor voća i povrća je u 2019. godini ostvario ukupan izvoz od 188 miliona KM.  

Jasmin Grahić sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu i potpredsjednik Matične sekcije inženjera biljne proizvodnje Inženjerske komore FBiH predstavio je online platformu za kreiranje i realizaciju inovativnih rješenja u okvirima agroekosistema – AgroMonitor.

Platforma, kako je kazao, poljoprivrednim proizvođačima omogućava brz i jednostavan pristup informacijama o specifičnim agro-ekološkim i proizvodnim uslovima poljoprivrednih gazdinstava.  

"AgroMonitor nudi programske alate neophodne za analiziranje klimatskih, prostornih i organizacionih podataka, kao i alate za samoprikupljanje, pohranjivanje i prezentovanje podataka preko interaktivnih mapa, tabela i grafikona jednostavnih za tumačenje i daljnje analiziranje. Među ostalim, kada i u kojoj mjeri navodnjavati poljoprivredne kulture u aktualnim vremenskim uslovima, kada primijeniti fitofarmaceutska sredstva i drugo", dodao je Grahić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti