Vijesti

Inzko pozvao na veće investiranje u Bosnu i Hercegovinu

15.08.2009. 10:05 / Izvor: Fena

"Bosna i Hercegovina je rudnik talenata i ima ogroman neistražen ekonomski potencijal", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko ministru privrede Njemačke Karlu-Theodoru zu Guttenbergu tokom sastanka održanog 14.08.2009. godine u Austriji, saopćeno je iz OHR-a.

"BiH je otvorena za poslovanje i prolazi kroz sveobuhvatne ekonomske reforme sa ciljem privlačenja stranih investitora", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je potrebu da međunarodna zajednica podrži ekonomski razvoj zemlje uz promoviranje političkih reformi, stoji u saopćenju.

"Od preuzimanja mog mandata u martu ove godine zagovaram snažnije fokusiranje na ekonomiju", naveo je Inzko.

"Politički lideri moraju shvatiti da građani neizmjerno žele finansijsku i ekonomsku sigurnost, koja se može postići samo putem dugoročnih ulaganja u ekonomiju i otvaranjem novih radnih mjesta", istakao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naveo nekoliko oblasti od interesa za investitore, kao što su infrastrukturni projekti, turizam i energetski sektor, te je potaknuo njemačke i druge strane investitore da razmisle o pokretanju poslovnih djelatnosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti