Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

IPA 2 je razvojna šansa BiH

13.06.2014. 13:18 / Izvor: Fena

Nekoliko uvodničara na javnoj debati o korištenju IPA fondova u Bosni i Hercegovini (dosadašnja iskustva i naredne mogućnosti) izrazilo je nadu da će zajednički angažman političkih faktora unutar zemlje dovesti do toga da BiH iskoristi razvojnu šansu koju pruža korištenje novca iz pretpristupne pomoći IPA 2.

Vlasti u BiH je na zajednički angažman u ispunjavanju evropskih uvjeta za to pozvao šef Delegacije Evropske unije u BiH Peter Sorensen rekavši i da će IPA sredstva pomoći da Bosna i Hercegovina pređe na tržišnu ekonomiju, odnosno da njene firme budu konkurentne na tržištu Evropske unije.

Halid Genjac, jedan od uvodničara u ovoj debati koja je u toku u zgradi institucija BiH u Sarajevu podsjetio je kao predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za evropske integracije da dolazi period kad IPA fondovi prelaze u fazu 2, što je trenutak kad za apliciranje iz BiH treba odgovoriti sektorskim strategijama, a što traži više zajedničkog angažmana.

"Dakle, moramo se okrenuti rješavanju političkih problema", rekao je između ostalog Genjac te pozvao institucije BiH na donošenje efikasnog mehanizma koordinacije kao osnovnog uvjeta.

Safet Softić, predsjedavajući Komisije Predstavničkog doma Federalnog parlamenta za evropske integracije, naglasio je potrebu za novim modalitetima politike i saradnje nakon dva krupna događaja u Bosni i Hercegovini - građanskih protesta te poplava kao katastrofalne prirodne nesreće. 

Softić naglašava i da treba uspostaviti mehanizme jačeg parlamentarnog nadzora nad korištenjem novca iz EU fondova, dok Branislav Borenović, predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije i regionalnu saradnju naglašava da je za zapadni Balkan predviđeno više od 14 milijardi eura iz IPA 2, od čega bi dio pripao Bosni i Hercegovini. 

To po njegovim riječima iziskuje mudrost i zajednički angažman radi korištenja razvojne šanse u vidu tog novca.

Javnu debatu čiji su zaključci najavljeni za rano popodne organizirao je Parlamentarni forum kao zajednička inicijativa državne i entitetskih parlamentarnih komisija za evropske integracije, u saradnji s Westminster fondacijom za demokratiju.

Osim njihovih članova i predstavnika Delegacije Evropske unije u BiH, prisustvuju članovi  izvršne vlasti - državne i entitetskih, lokalnih zajednica i nevladinog sektora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti