IPA II projekat važan za cjelokupan sistem javnih nabava u BiH

05.03.2020. 08:12 / Izvor: Akta.ba
IPA II projekat važan za cjelokupan sistem javnih nabava u BiH

Navedeni projekt je od velikog značaja za javne nabave u BiH i njegova ukupna vrijednost je 2.000.000 eura.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša jučer je u Parlamentarnoj skupštini BiH prisustvovao dodjeli certifikata ovlaštenim  predavačima iz oblasti javnih nabava Bosne i Hercegovine u okviru IPA II projekta “ Jačanje sustava javnih nabava u BiH“.

Agencija za javne nabave počela je s implementacijom tog IPA II projekta od 18.2.2019. godine. U okviru projekta najvažnije aktivnosti su usklađivanje zakonodavstva BiH s pozitivnom praksom i propisima Evropske unije, obuka oko 2.500 službenika za javne nabave, te priprema modela standardne tenderske dokumentacije.

Navedeni projekt je od velikog značaja za javne nabave u BiH i njegova ukupna vrijednost je 2.000.000 eura.

Grubeša je istaknuo važnost IPA II projekta za cjelokupan sistem javnih nabava u BiH, potencirajući pri tomu da se to provede kroz adekvatna zakonska rješenja i otklone problemi u praksi.

Također naglasio je ozbiljnost rada certicifiranih predavača, kao i značaj prijenosa njihovog znanja i iskustva službenicima koji rade na poslovima javnih nabava u institucijama na svim razinama vlasti te je nužno da se ova obuka učini obligatornom, kao i da se prava i obaveze službenika za javne nabave jasno definiraju, s ciljem kvalitetnijih postupaka javnih nabava.

Grubeša je izrazio zadovoljstvo što uime Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i u svoje osobno ime prisustvuje  svečanoj dodjeli certifikata ovlaštenim predavačima iz oblasti javnih nabava, te im poželio uspješan daljnji rad, saopćeno je tog ministarstva.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti