Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ipak neće biti obustavljena izgradnja malih hidroelektrana u RS

02.07.2020. 13:24 / Izvor: Nezavisne novine

U Republici Srpskoj će se i dalje moći podnositi odnosno razmatrati inicijative za planiranje izgradnje malih hidroelektrana.

Naime, kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, samo 40 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS) glasalo je za zaključke kojim bi, da su usvojeni, bilo obustavljeno razmatranje svih novih inicijativa za planiranje malih hidroelaktrana.

Klub poslanika SNSD-a je, podsjetimo, predložio zaključke koji su trebali zaustaviti izgradnju većine malih hidroelektrana, a koje, kako su pojasnili iz te stranke, narušavaju turističke potencijale i prirodne resure, te bez podsticaja nisu ekonomski isplative.

U tim zaključcima je navedeno da NS RS zadužuje Vladu Srpske i nadležna ministarstva da u narednih pola godine sačine prijedlog mjera kojim će se preispitati svi ugovori o koncesijama.

Navedeno je u zaključcima i da NS RS zadužuje Vladu Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS urade analizu hidropotencijala na vodotocima Srpske i u skladu sa tim prateća dokumenta strateškog značaja, bazirana na principima integralnog upravljanja vodama i održivog korištenja vodnih resursa u Srpskoj.

"Narodna skupština Srpske zadužuje Vladu Srpske i nadležna ministarstva da, uz učešće Komisije za koncesije, trenutno obustave razmatranje svih novih inicijativa za planiranje malih hidroelektrana, sve dok se ne realizuju prethodne dvije tačke ovih zaključaka", navodi se u zaključcima.

Jedan od zaključaka, koji nisu usvojeni, jeste i onaj koji se odnosi na to da NS RS zaduži Vladu Srpske i nadležna ministarstva da preispitaju i izmijene postojeći sistem podsticaja proizvodnje električne energije iz ove vrste obnovljivih izvora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti