Vijesti

IPSA Sarajevo i IGH Zagreb potpisali Ugovor o osnivanju Instituta za građevinarstvo Sarajevo

18.03.2008. 15:40 / Izvor: Privredna komora KS

IPSA Institut Sarajevo i Institut Građevinarstva Hrvatske (IGH) Zagreb, danas su potpisali Ugovor o osnivanju Instituta za građevinarstvo Sarajevo. Investicija je vrijedna sedam miliona KM, u kojoj IPSA učestvuje sa 51%, a IGH sa 49%.

Kako ističu ugovorne strane, osnovni cilj Instituta za građevinarstvo Sarajevo je formirati moderan laboratorij za ispitivanje građevinskih materijala, kao i geotehnički laboratorij u kojem će se izvoditi potrebni testovi u skladu sa EN normama. To će omogućiti adekvatnu kontrolu materijala i kvaliteta radova na očekivanim infrastrukturnim projektima u BiH. Planiraju se akreditirati za kontrolu i izdavanje certifikata o usklađenosti građevinskih proizvoda i tako omogućiti BH proizvođačima dobivanje potrebnih dokumenata kao preduslov za izvoz domaćih proizvoda u zemlje EU.

Također planiraju razviti istraživački centar u okviru Instituta koji bi se bavio pripremom novih receptura betona, asfalta, te maltera za sanaciju betonskih konstukcija, kao i certificiranjem građevinskih proizvoda proizvedenih u inostranstvu.

Strategija je uposliti mlade ljude za koje se nadaju da će se brzo osposobiti za izvođenje potrebnih laboratorijskih testova uz pomoć kolega iz IGH Zagreb. Kako najavljuju, Institut će u početku zapošljavati 20 ljudi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti