Iranske kompanije zainteresovane za ulaganje u BiH

10.03.2021. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Iranske kompanije zainteresovane za ulaganje u BiH

Ambasador Irana u BiH Reza Gelikhan rekao je u razgovoru sa direktoricom Agencije za strana ulaganja u BiH Milicom Marković da su iranske kompanije zainteresovane za ulaganje u BiH.

Ambasador Irana u BiH Reza Gelikhan rekao je u razgovoru sa direktoricom Agencije za strana ulaganja u BiH /FIPA/ Milicom Marković da su iranske kompanije posebno zainteresovane za ulaganja u oblasti energetike, poljoprivrede, metalo-prerađivačke i automobilske industrije.

Tokom posjete Fipi, Marković je upoznala ambasadora i njegove saradnike s radom Agencije, mogućnostima za ulaganje u BiH, saradnji s nadležnim institucijama, te koordinaciji rada institucija BiH na polju privlačenja stranih investicija.

Ona je  istakla da je BiH najveći izvoznik električne energije u regionu, da ima jednu od najnižih cijena električne energije u Evropi, da je stopa poreza na dobiti kompanija svega 10 odsto, saopšteno je iz Fipe.

Markovićeva je dodala da Fipa ima i brojne ugovore o slobodnoj trgovini koji omogućavaju izvoz na mnoga tržišta bez carina, dok su cijene iznajmljivanja i kupovine lokacija za ulaganje, uključujući i slobodne i industrijske zone veoma konkurentne.

Marković je navela da Fipa pruža podršku investitorima tokom svih faza investicionog ciklusa, od dobijanja početnih informacija, zatim kroz proces realizacije samog projekta, a nakon toga  investitorima se pruža podrška u rješavanju poteškoća s kojima se suočavaju.

Sagovornici su danas dogovorili saradnju na predstavljanu i povezivanju iranskih kompanija i vlasnika projekata iz BiH kada se steknu epidemiološki uslovi, te organizacija poslovnog foruma.

Fipa će biti na raspolaganju i pružiti svoje usluge svim potencijalnim investitorima, navodi se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti