IRU izvještaj o stanju u međunarodnom prevozu

24.03.2020. 09:40 / Izvor: Akta.ba
IRU izvještaj o stanju u međunarodnom prevozu

Međunarodna unija za cestovni prijevoz (IRU) obavještava Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine o situaciji u međunarodnom prevozu putnika i robe.

Međunarodna unija za cestovni prijevoz (IRU) obavještava Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine  o situaciji u međunarodnom prevozu putnika i robe.

Od 16.03.2020.godine, Njemačka ponovo uvodi privremene granične kontrole na granicama s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom.

Sljedeće skupine osoba mogu ući na njemački teritorij preko granica s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom:

- osobe s njemačkim državljanstvom.

- osobe s njemačkom dozvolom boravka.

- osobe s prebivalištem u Njemačkoj.

- profesionalni prijevoznici, bez obzira na njihovo državljanstvo - treba imati dokaz o statusu putovanja na posao (šablon za putnički prijevoz ovdje). U zemlju mogu ući i sezonski radnici, parlamentarci EU i akreditirani diplomati.

- osobe koje imaju hitne razloge za ulazak - treba nositi dokaz o hitnim razlozima. Federalna policija donosi pojedinačne odluke po vlastitom nahođenju.

Pored navedenog i za cestovne prijevotnike tereta najvažnije je:

Prekogranični promet robe i dalje funkcionira. BGL nije upoznat ni s jednim slučajem kada je prekograničnim transportima robe odbijen ulaz u Njemačku.

Sljedećim skupinama bit će odbijen ulazak na njemački teritorij preko granica s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom:

- osobe koje ne pripadaju nijednoj od prethodno navedenih skupina kojima je dopušten ulazak na njemački teritorij.

- osobe koje pokazuju simptome bolesti - u tim slučajevima se odmah treba kontaktirati nadležni zdravstveni organ.

U cijeloj Austriji zabrana prometa vikendom za teretna vozila iznad 7,5 tona nosivosti, biti će suspendirana do 03.04.2020. s trenutnim stupanjem na snagu. O toj se mjeri razgovaralo i koordiniralo s Italijom i Bavarskom kako bi se izbjegla čekanja na granici.

Zabrane vožnje za kamione preko 7,5 tona do graničnih prijelaza Klingenbach i Deutschkreutz (Gradišće) također su ukinute kako bi se ublažio pritisak s granične točke Nickelsdorf.

Turski vozači kamiona koji uđu u zemlju iz bilo koje od navedenih zemalja bit će u karanteni kod kuće 14 dana. Vozači kamiona koji nemaju tursko državljanstvo (ako nisu državljani gore navedenih država) koji ulaze u zemlju iz bilo koje od navedenih zemalja bit će pod karantenom na granici od 14 dana i neće im biti dopušteno da uđu u Tursku za vrijeme karantene. Turske vlasti neće dopustiti ulazak u Tursku vozačima kamiona koji su državljani navedenih zemalja.

Detaljan pregled po zemljama zaključno sa 23.03.2020. godine dostupan je u prilogu ispod teksta.

PREUZMI DOKUMENT:
IRU pregled

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti