Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Iskazana spremnost za finalni model tarifa u gasnom sektoru FBiH

14.07.2021. 09:36 / Izvor: Fena

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održao je sastanak sa direktoricom kompanije Energoinvest Biserom Hadžialjević, direktorom BH Gasa Jasminom Salkićem te predstavnicima USAID-a i Američke amabasade, na kojem je, kako kaže, iskazana spremnost da se dođe do kompromisnog rješenja i finalnog modela uspostave tarifa u gasnom sektoru u FBiH.

Džindić podsjeća da je, s obzirom na to da ne postoji državni zakon o gasu, na snazi Uredba o organizaciji i uređenju gasne privrede u FBiH iz koje slijedi da resorno ministarstvo uz kompanije koje se bave snabdijevanjem i distribucijom kao operator transportnog sistema, definišu tarifni sistem i tarifu za transport gasa.

"Slijedeći tu Uredbu i modele koji su urađeni još u 2019. od USAID-a, pokušali smo doći do modela koji je za obje strane prihvatljiv. Moramo voditi računa o tarifama koje su već uspostavljene i funkcionišu u regionu. To nam mora biti osnova da ne odstupamo previše od tog cjenovnika, a s druge strane moraju ući svi ovi troškovi koji su po normi izrade tarife uključeni u finalni zbir. Prvi zaključak je da do sutra BH Gas uputi resornom ministarstvu prijedlog tarife, isključujući sve projekte, kreditna zaduženja i druge troškovnike koje je u prvoj - osnovnoj verziji dostavljen. Ovo nema veze sa tarifom koja je dostavljena ministarstvu. To je u prevodu troškovnik njihovog godišnjeg rada pretočen u tarife i po nekoliko desetina puta je veći u poređenju sa svim tarifama u regiji", istaknuo je Džindić.

Kako je ustvrdio, već prekosutra bi na Vladi FBiH donijeli odluku o privremenoj tarifi do uspostavljanja finalne tarife koja će važiti do usvajanja državnog zakona.

"Naredni sastanak smo dogovorili za petak, gdje ćemo nastaviti razgovor o finalnom modelu izrade tarife. Do tada ćemo pripremiti matematički model, koje varijable utiču na finalno određivanje tarife. Želimo da kada finalizujemo dogovor, nakon toga imamo tarifu koja će se uklopiti u novi zakon o regulatoru električne energije i gasu na državnom nivou i koji će biti samo prepisan u državni zakon", podvukao je on.

Džindić kao novinu navodi da je postignut čvrst dogovor i da će kroz Zakon o Južnoj interkonekciji biti definisano djelimično finansiranje tog projekta iz budžeta, djelimično iz kreditnih zaduženja a djelimično iz raspoloživih sredstava BH Gasa koje ima na računu ili koje će se sliti nakon otplate dugova Sarajevogasa i Toplana.

"Sve aktere smo upoznali o tome. Ostajemo pri strateškom opredjeljenju za gradnju južne interkonekcije", naglasio je Džindić.

PODIJELI:

TAGOVI:

gasni sektor

Federacija

tarife

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti