Isključena voda hotelu sarajevske Fabrike duhana u Srebrenici

21.02.2013. 10:31 / Izvor: SRNA
Isključena voda hotelu sarajevske Fabrike duhana u Srebrenici

Komunalno preduzeće "Polet" iz Srebrenice isključilo je sa vodovodne mreže hotelski objekat, koji u ovom mjestu gradi sarajevska Fabrika duhana, zbog duga za vodu i komunalne usluge od oko 15.500 KM.

Komunalno preduzeće "Polet" iz Srebrenice isključilo je sa vodovodne mreže hotelski objekat, koji u ovom mjestu gradi sarajevska Fabrika duhana, zbog duga za vodu i komunalne usluge od oko 15.500 KM.

"Ovaj objekat gradi se već četvrtu godinu, a ni marka nije uplaćena za korištenje vode i odvoz smeća. Zbog toga je prekinuto vodosnabdijevanje do izmirenja duga ili potpisivanja ugovora o reprogramiranju i početka plaćanja stvorenih obaveza", izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora "Poleta" Hakija Meholjić.

On je istakao da "Poletu" nije cilj isključivanje potrošača sa mreže nego povećavanje broja urednih korisnika vode i komunalnih usluga, ali da su prinuđeni da isključuju velike dužnike, koji ne iskazuju volju i spremnost da dugove reprogramiraju i počnu da plaćaju obaveze nakon višegodišnjeg ili višemjesečnog neplaćanja.

Meholjić je naveo da je danas na redu isključivanje vode Fabrici auto-dijelova "Cimos" iz Potočara koja "Poletu" duguje oko 6.500 KM.

"Plate u Cimosu su redovne i za 150 posto veće nego u Poletu, gdje kasne nekoliko mjeseci, a ne plaćaju vodu što je apsurdno i nedopustivo. Ako ne izmire dug danas će biti isključeni sa mreže", dodao je Meholjić.

Prema njegovim riječima, najveći dužnik sa 34.000 KM za komunalne usluge je opština Srebrenica sa kojom je dogovoreno da većinu duga izmiri nakon usvajanja budžeta za ovu godinu i da nastavi redovno izmirivati obaveze prema „Poletu“ čiji je osnivač.

Meholjić je istakao da je nakon opomene Šumsko gazdinstvo „Drina“ u cijelosti izmirilo dug od oko 3.500 KM te da je sa firmom „11.mart“ iz Potočara sačinjen ugovor o reprogramu 6.880 KM duga i da je u skladu sa tim firma počela da izmiruje obaveze.

Meholjić je napomenuo da je nakon opomena za dugovanja za komunalne usluge, većina privatnih preduzetnika počela da izmiruje obaveze.

On je naveo da predstoji potpisivanje ugovora o reprogramiranju dugova sa njima, kao i sa domaćinstvima koja imaju značajnija dugovanja prema "Poletu", te isključenja nesavjesnih korisnika.

Ukupna potraživanja „Poleta“, prema podacima knjigovodstva, iznose oko 350.000 KM od čega se oko 177.000 odnosi na firme i ustanove, a oko 173.000 KM na domaćinstva, a ovo preduzeće posluje sa gubitkom koji je za 17 godina rada dostigao milion maraka.

Prošle godine "Polet" je registrovao gubitak od 148.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti