Iskopan prvi kilometar: Napreduju radovi na izgradnji tunela Hranjen

27.08.2020. 07:45 / Izvor: Akta.ba
Iskopan prvi kilometar: Napreduju radovi na izgradnji tunela Hranjen
OTVORI GALERIJU

Radnici kompanije „Euro-Asatl“ do sada su izgradili prvi kilometar tunela „Hranjen“, tačnije 1.071 metar na budućoj brzoj cesti Sarajevo-Goražde

Radnici kompanije „Euro-Asatl“ do sada su izgradili prvi kilometar tunela „Hranjen“, tačnije 1.071 metar na budućoj brzoj cesti Sarajevo-Goražde. S južne strane, iz pravca Goražda iskopan je 621 metar dok je sa sjevera, kod Hrenovice iskopano oko 450 metara glavne cijevi. Istovremeno se prokopava i servisna cijev u istoj dužini, kako sa sjeverne, teko i sa južne strane, rečeno je na sastanku koji je održan u kampu firme "Euro-Asfalt" u Hrenovici.

Sastanku Odbora za praćenje realizacije Projekta cestovnog povezivanja Sarajeva i Goražda na kojem je uz članove odbora ispred investitora radova "Autoceste FBiH" i izvođača radova firme "Euro-Asfalt" te nadzora Instituta „IPSA“ prisustvovala je i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća kao član ovog Odbora.

Kako je istaknuto na sastanku, geološki uslovi, odnosno pojava podzemnih voda u jednom dijelu su uticali na dinamiku izvođenja radova, a ovom prilikom razgovarano je o aktivnostima s ciljem poboljšanja dinamike izvođenja radova, s obzirom da se radi o jednom od najznačajnijih projekata kako za stanovnike Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, tako i za cijelu BiH.

"Uz otklanjanje poteškoća na koje nailazi izvođač radova u smislu stacioniranja podzemnih voda, u cilju intezivnijeg rada na tunelu „Hranjen“, evidentno je da je izvođač radova angažovao veći broj radne snage te zanovio opremu i mehanizaciju koja će doprinijeti kvalitetnijoj i bržoj dinamici izvođenja radova. S obzirom da građani Bosansko-podrinjskog kantona Goražde više od dvadeset godina čekaju na realizaciju ovog projekta, Odbor za praćenje realizacije projekta će i dalje pratiti aktivnosti kako bi svi zajednički doprinijeli njegovoj uspješnoj realizaciji", kazala je ovom prilikom premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Nakon održanog sastanka, upriličen je i obilazak radova na sjevernom i južnom predusjeku tunela „Hranjen“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti