Islamsko bankarstvo ulazi na velika vrata u BiH: Za ulazak na naše tržiše zainteresovane još tri islamske banke

12.10.2009. 11:30 / Izvor: Dnevni list
Islamsko bankarstvo ulazi na velika vrata u BiH: Za ulazak na naše tržiše zainteresovane još tri islamske banke

Još tri islamske banke pripremaju ulazak na bankarsko tržiše BiH. Zasluga za to pripada predstavnicima naše diplomatije u islamskome svijetu.

Ambasador naše zemlje u Maleziji Enver Eminović tvdi kako se banke već nekoliko mjeseci pripremaju za unošenje kapitala u BiH. On kaže kako očekuje otvaranje poslovnica tih triju banaka već do kraja ove godine. "One su od naše ambasade već preuzele neke poslovne dokumente i informacije koje smo imali i one su u tom procesu već daleko otišle", kazao je ambasador Eminović, koji pak nije želio reći o kojim se konkretno bankama radi. Tek je otkrio kako će se više znati nakon poslovnog foruma koji traje do 11. ovog mjeseca u gradu Sarawaku, na kojem sudjeluju i predstavnici naših velikih kompanija gdje traže partnere za izlazak na tržište.

"Forum će biti prigoda za povezivanje lokalnih poduzetnika s predstavnicima ključnih kompanija i tvrtki u Bosni i Hercegovini kao što su Amer Bukvić ispred BBI-ja i šef Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić. Tu su i veliki igrači bh. industrije, brojni ministri odbrane i brojni drugi uglednici", napomenuo je ambasador Eminović.

Iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH ( FBA), kao regulatora i supervizora bankarskog sistema FBiH, kazali su za Dnevni list, kako neka banka može raditi po principima islamskog bankarstva, u onim okvirima koliko joj to dozvoljava važeći Zakon o bankama, a primjer za to je BBI.

"Agencija još nije dobila nikakav službeni zahtjev, informaciju ili pismo namjere o tome kako se tri malezijske banke pripremaju za ulazak na naše tržište", kazao je glasnogovornik FBA Muris Šećerkadić. Podsjećamo, islamsko bankarstvo je bankarstvo koje zadovoljava islamske propise ili ih u najmanju ruku pokušava zadovoljiti.

Glavna karakteristika islamskog bankarstva je pokušaj eliminiranja kamate iz poslovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti