Ismar Alagić, direktor TRA: Tešanj mjesto za rad i investicije

03.04.2014. 12:04 / Izvor: eKapija.ba
Ismar Alagić, direktor TRA: Tešanj mjesto za rad i investicije

Jedan od vodećih projekata Agencija za razvoj općine Tešanj jeste - "Centar za obrazovanje odraslih" putem kojeg unapređuju stanje na trzištu rada u pogledu dostignutih kompetencija, znanja i vještina.

Jedan od vodećih projekata Agencije za razvoj općine Tešanj jeste - "Centar za obrazovanje odraslih" putem kojeg unapređuju stanje na trzištu rada u pogledu dostignutih kompetencija, znanja i vještina, potvrdio je u razgovoru za eKapija.ba Doc.dr. Ismar Alagić, prvi čovjek Agencije za razvoj općine Tešanj.

"Projekat se realizuje u saradnji sa partnerima: USAID/Sida Firma, Općinom Tešanj, Mješovitom srednjom školom Tešanj, Udruženjem privrednika Biznis-Centar Jelah-Tešanj, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Vladom Ze-Do kantona i firmama sa područja općine Tešanj."

Povezali ste se sa Opštinom Teslić i Općinom Žepče. Koliko Vam je na ovaj način lakše poslovati?

- BEAR inicijativa je nastala iz inicijative TEBEX (Tešanj Business Excellence Area - Tešanj sredina poslovne izvrsnosti) koju je inicirala moja malenkost. Nakon toga u saradnji sa GIZ-om (Njemačko društvo za tehničku pomoć i međunarodnu saradnju) tri općine Teslić-Tešanj-Zepče su se organizovale sa ciljem promocije lokacijskih prednosti, privlačenja investicija i poticanja izvoza roba sa područja općina organizovanih u BEAR inicijativu.  Statistički podaci pokazuju pozitivan privredni rast i razvoj općine Tešanj u posljednje tri godine. Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika je također u stalnom porastu i u 2012. godini iznosio je 4.056 KM što je povećanje za 6% u odnosu na 2010. godinu. Privredni razvoj praćen je i porastom općinskih priroda u 2013. godini za oko 2 % u odnosu na 2010. godinu. U 2013. godini registrovano je povećanje posjeta potencijalnih stranih investitora a evidentirano je preko 22 miliona KM novih investicija koje su započete u toku 2013. godine od koje su neke realizovane a neke su u fazi implementacije.

Tešanj je danas jedna od najperspektivnijih općina u BiH. Šta Tešanj nudi investitorima što drugi nemaju?

- Strateške prednosti općine Tešanj su: duga industrijska kultura, obrazovana radna snaga, blizina regionalnih centara (Beograd, Zagreb, Sarajevo), razvijen finansijski i bankarski sektor, bogato kulturno naslijeđe, poticaji i pogodnosti za ulagače (zemljište za 1 KM i oslobođanje općinskih taksi), stipendije za sve studente, nagrade za poslovne ideje mladih. Naša vizija je "Općina Tešanj - Sredina poslovne izvrsnosti sa 9E vizijom (Ekonomija, Ekologija, Elektronska uprava, Edukacija, Energija, Etnologija, Etika, Estetika i EU).

Naša ponuda investitorima: Dođite u Tešanj (sredinu poslovne izvrsnosti u kojoj je ugodno biti građanin, zadovoljstvo biti uposlenik i poželjno biti investitor/preduzetnik), budite i Vi uspješni".

Koliko privrednih subjekata danas djeluje na području općine? Kako ste zadovoljni saradnjom?

- Broj zaposlenih je od 2010. godine konstantno rastao i veći je u 2013. za 1.314 uposlenih u odnosu na 2010. godinu. Broj privrednih subjekata u 2012. godini bio je 2.087 i veći je za 139 u odnosu na 2011. godinu. Prema posljednjim podacima na području općine Tešanj posluje 2.416 poslovnih subjekta od kojih je 789 registrovano kao pravne osobe, 420 jedinica u sastavu i 907 obrta. Općina Tešanj je poznata i po uspješnim domaćim firmama a proizvodi iz općine Tešanj se izvoze u  60 zemalja širom svijeta. Obim izvoza općine Tešanj je konstantno rastao i u 2013. godini je za 44 miliona veći u odnosu na 2012. godinu. Udio općine Tešanj u izvozu FBiH iznosi 5,73% čime se općina Tešanj svrstava među 10 općina sa najvećim izvozom u FBiH u 2013. godini. Među 100 najuspješnijih firmi u različitim kategorijama prema istraživanju Poslovnih novina svake godine se preko 10 firmi iz Tešnja nađu na toj listi. U 2012. godini 14 firmi iz Tešnja se plasiralo među 100 najuspješnijih u različitim kategorijama. Među najuspješnijim firmama su i firme koje su svojim poslovanjem postale lideri u određenim privrednim sektorima. Takav primjer je frima Hifa Oil d.o.o koja je najveći uvoznik i distributer nafte i naftnih derivata u BiH. Hifa Oil zauzima 9. mjesto u BiH po ukupnom prihodu, 13. mjesto po izvozu, i 32 mjesto po neto dobiti u kategoriji velikih preduzeća. Grupacija AS d.o.o je najveći proizvođač keksa i vafla u BiH i nalazi se na 62. mjestu po ukupnim prihodima, i na 72. mjestu po neto dobiti u kategoriji velikih preduzeća. Firma Mann+Hummel BA je u BiH najveći proizvođač filtera za potrebe automobilske industrije i nalazi se na 40. mjestu velikih preduzeća u kategoriji izvoza i ostvarene neto dobiti. Firma Madi d.o.o iz Tešnja je drugi najveći proizvođač svježeg pilećeg mesa u BiH, a firma Bio Šamp d.o.o. iz Tešnja je najveći uzgajivač i izvoznik gljiva u BiH. Općina Tešanj je poznata i po kvalitetnim i uspješnim brendovima kiselih voda koje su na međunarodnom takmičenju prirodnih karboniziranih voda u Virdžiniji (SAD) osvajale prva mjesta i kvalifikovane kao najbolje mineralne vode u svijetu. Na području općine Tešanj trenutno je šest brendova mineralnih voda koje se pored BiH tržišta plasiraju i na tržište drugih zemalja svijeta.

Sarađujete i sa "BIGMEV"-om iz Turske. O kakvoj se saradnji radi?

- Kontakti sa BIGMEV-om postoje i redovno se održavaju putem TRA - Agencije za razvoj općine Tešanj. Plan u narednom periodu je da radimo na povezivanju sa općinama iz Turske na području međuopćinske saradnje, vodeći se ekonomskim principima. Potom naredni cilj nam je poticanje izvoza proizvoda sa područja općine Tešanj na tržiste Turske i privlačenje investitora iz Turske na područje naše općine na temelju pogodnosti za ulaganje.

Općina Tešanj odabrana kao partner na projektu PRO BUDUĆNOST.

- TRA Agencija u narednom periodu kao dominantan koncept odabrati će Strategiju ekonomskog rasta i promociju modela izvrsnosti (poslovne izvrsnosti, izvrsnosti u zanatima, izvrsnosti u turizmu i kulturnom naslijeđu i drugim područjima). Naravno poboljšanje poslovnog ambijenta je prvi uvjet za primjenu koncepta ekonomskog rasta na prostoru općine Tešanj. Zbog ukupne političke situacije BiH posjeduje kao cjelina veoma loš poslovni ambijent za investitore i veoma loš indeks konkurentnosti (kontinuiran trend opadanja) prema podacima koje publikuje magazin "Doing Business". Podaci Svjetske banke i OSCE-a (koji su najmjerodavniji), govore da je BiH rangirana u drugoj polovini svjetske ljestvice po ovom pitanju. Logično je da, ako sam proklamovao ekonomski rast kao imperativ, onda je osim aktivnosti koje direktno prouzroče rast, drugo pitanje po važnosti: poboljšanje poslovnog okruženja (općina Tešanj – sredina poslovne izvrsnosti).

Ova aktivnost predstavlja uobičajeni skup parametara koje je nužno poboljšati (od registracije, dozvola, sigurnosti kapitala, do plaćanja poreza) što usmjerava općinu Tešanj da pristupi formiranju info-tačke "Sve na jednom mjestu - One stop shop" za poslovne ljude u okviru Agencije za razvoj općine. TRA Agencija će raditi na izgradnji "prijateljskog poslovnog okruženja" za preduzetnike i investitore.

Agencija za razvoj općine Tešanj je pripremala projektnu aplikaciju za općinu Tešanj na projekat PRO-BUDUĆNOST (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost). Navedeni projekat implementira CRS u saradnji sa partnerima a uz podršku USAID-a. Bužet projekta iznosi 1 milion KM i realizovat  će se u periodu od 4 godine na prostoru 32 općine. Partnerska općina, općini Tešanj je opština Teslić. Projekat će implementirati TRA Agencija za potrebe općine putem radne grupe koju sačinjavaju Doc.dr.Ismar Alagić, direktor TRA Agencije; Ruža Vlajković, Predsjednica udruženja poljoprivrednica tešanjsko-usorskog kraja i  Izudin Karahmet prof., školski koordinator Dječijeg/omladinskog parlamenta općine Tešanj.

Razvoj poslovnih zona i privlačenje investitora

Doc.dr. Alagić, kaže da će TRA koncipirati ekonomski rast općine Tešanj kao najmanji zajednički imenitelj slijedeća četiri faktora: kadrovi-kapital-tehnologija-prirodni resursi. Ističe da u radu TRA ekonomija mora biti ključna sastavnica politike privrednog društva. 

"Iako su firme sa područja naše općine posljednjih nekoliko godina bilježile blagi rastući trend u ostvarivanju poslovnih rezultata, ipak se pokazalo da to nije bilo dovoljno za rastuće potrebe naše lokalne zajednice. I upravo zbog toga, pitanje lokalnog ekonomskog razvoja kroz dalji razvoj poslovnih zona i privlačenje investicija proglašavam dominantnim ciljem djelovanja TRA Agencije. Iako to nipošto ne znači marginalizaciju drugih ciljeva (društvenih, infrastrukturnih i organizacijskih ciljeva). Smatram da se sve potrebe lokalne zajednice iz povoljnije ekonomske pozicije mnogo lakše i efikasnije rješavaju."

Neki od poslova Agencije u narednom periodu, kaže Doc.dr.  Alagić su: izrada specijalizovanih baza podataka (firme, lokacije za investiranje, fondovi, projekti...), priprema strateških projekata prema zahtjevima finansijskih institucija i donatora, planiranje razvoja i promocije poslovnih zona (Glinište, Vila i dr.), promocija turističkih potencijala, unapređenje i promocija poslovnog okruženja, izrada marketinških planova za privlačenje inostranih investitora, izrada promotivnih materijala i medija za promociju ekonomskih potencijala, usluge savjetovanja i informisanja za privrednike i investitore, podrška razvoju malih i tradicionalnih obrta, podrška ruralnom razvoju te internacionalizacija lokalne privrede.

Razgovarala: Elvira Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti