Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ismet Ovčina član upravnog odbora međunarodnog ISSN centra

19.06.2014. 16:16 / Izvor: Fena

Na sastanku Generalne skupštine Međunarodnog ISSN centra, koja je održana od 12. do 13. juna u prostorijama UNESCO-a u Parizu, izabran je novi Upravni odbor.

"Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina izabran je za člana Upravnog odbora Međunarodnog ISSN centra", saopćio je Ured direktora NUBBiH.

Upravni odbor sastoji se od deset izabranih predstavnika zemalja članica i predstavnika UNESCO-a i Francuske.

U novoizabranom Upravnom odboru zastupljene su Argentina, BiH, Crna Gora, Finska, Hrvatska, Kina, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Turska i Velika Britanija.

Za predsjednika novog ISSN odbora izabran je mr. Karl Debus Lopez, predstavnik Sjedinjenih Američkih Država.

Također od 1. marta 2014. godine na čelu Međunarodnog ISSN centra u Parizu nalazi se nova direktorica Mrs Gaëlle Béquet.

Međunarodni ISSN centar je autonomna međudržavna ustanova koja usklađuje rad međunarodne mreže za identifikaciju i dodjelu ISSN-a serijskim publikacijama i drugoj neomeđenoj građi, osigurava zajedničke alate za sve zemlje članice, održava Registar ISSN-a.

ISSN (International Standard Serial Number) je međunarodni standardni broj serijske publikacije kojim se ona imenuje nezavisno o zemlji izdavanja, jeziku ili pismu, učestalosti izlaženja, mediju.

Međunarodnu mrežu čine nacionalni centri 88 zemalja. ISSN Portal obuhvaća više od 1.700.000 zapisa za serijske publikacije i drugu neomeđenu građu na svim medijima, a godišnje se povećava za više od 70.000 zapisa.

Bosna i Hercegovina je članica tog međunarodnog sistema od 1998. godine, a poslove nacionalnog centra obavlja ISSN centar Bosne i Hercegovine koji je sastavni dio Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti