Isplaćeno 4,9 miliona KM podsticaja za povećanje plata radnicima​ u RS

09.07.2021. 09:32 / Izvor: Akta.ba
Isplaćeno 4,9 miliona KM podsticaja za povećanje plata radnicima​ u RS

Najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz prerađivačke industrije u ukupnom iznosu od 4,8 miliona KM za 209 privrednih subjekata.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o provođenju postupka dodjele podsticaja za povećanje plate radnika sa efektima dodijeljenih podsticaja za period jul-decembar 2020. godine u kojem su isplaćena sredstva u iznosu od 4,9 miliona KM za 384 privredna subjekta koji su povećali platu za oko 14.000 radnika.

Najznačajni efekti podsticaja u trećem obračunskom periodu su povećanje plata radnika za 23 odsto u odnosu na period početne plate kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj, što je u apsolutnom iznosu oko 17,2 miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

U prva tri obračunska perioda od jula 2019. do decembra 2020. godine, dodijeljen je podsticaj u ukupnom iznosu oko 13 miliona KM za 711 privrednih subjekata koji posluju u 45 gradova i opština Republike Srpske.

Najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz prerađivačke industrije u ukupnom iznosu od 4,8 miliona KM za 209 privrednih subjekata. 

Vlada RS donijela je Odluku o korišćenju sredstava granta za posebne namjene prikupljenih na izdvojenom računu "Fond Partner" u iznosu od 100.000 KM za nabavku specijalizovanih transportnih sredstava /kombi-cisterne za distribuciju sjemena i cisterne za odvoz osoke/ i nabavku visokokvalitetnih bikova za proizvodnju sjemena za vještačko osjemenjivanje, radi održavanja postojeće i unapređenje stočarske proizvodnje. 

Data je saglasnost da preduzeće "Šume Republike Srpske" Sokolac dodijeli 650 metara kubnih oblovine četinara, bez naknade, opštinama pogođenim zemljotresom u decembru prošle godine, i to opštini Novi Grad 85 metara kubnih,  Kostajnici 360 metara kubnih i Kozarskoj Dubici 205 metara kubnih. 

Vlada Srpske donijela je i odluku o korišćenju sredstava granta za posebne namjene prikupljenih na izdvojenom računu "Fond Partner" u iznosu od 85.000 KM za proizvodnju sjemena domaćih sorti i hibrida raznih vrsta poljoprivrednih biljaka i laboratorijsku kontrolu kvaliteta sjemena.

Cilj ove odluke je obezbjeđivanje dovoljnih količina kvalitetnog sjemena po pristupačnijim cijenama za poljoprivredne proizvođače u Republici Srpskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti