Isplata plata u koverti 'pod lupom' inspektora u RS-u

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Isplata plata u koverti "pod lupom" inspektora u RS-u

03.09.2019. 10:25 / Izvor: Akta.ba

Iz Poreske uprave Republike Srpske (RS) najavili su da će u narednom periodu započeti pojačane kontrole širom tog bh. entiteta s ciljem otkrivanja onih poreskih obveznika koji isplaćuju dio plaće u gotovom novcu, odnosno u koverti.

"I pored činjenice da je Vlada RS Zakonom o podsticajima u privredi RS omogućila povrat dijela doprinosa, određeni broj poreskih obveznika ne pridržava se zakonskih propisa, te da isplaćuje dio plate u koverti, a radnika prijavljuje na minimalni iznos plate čime čini utaju poreza i doprinosa. S tim u vezi, poseban akcenat u ovim kontrolama bit će stavljen na one poreske obveznike koji prijavljuju radnike na minimalan iznos plaće, te će se vršiti analiza odnosa dobiti određenog poreskog obveznika i broja prijavljenih radnika na minimalnu zaradu", navodi se u saopćenju.

Poreska uprava RS je u julu i augustu ove godine izvršila 42 kontrole poreskih obveznika koji su isplaćivali minimalna lična primanja, te su kod njih 18 utvrđene nepravilnosti kod obračuna poreza i doprinosa na lična primanja, zbog čega je naloženo plaćanje obaveza po osnovu doprinosa u iznosu od 589.517 KM, a po osnovu poreza 120.789 KM.

"Očekujemo da će nam u ovoj akciji pomoć pružiti i sami radnici koji su prijavljeni na minimalac, a koji dio plate dobijaju u koverti. Oni sve to mogu prijaviti na brojeve telefona i elektronsku adresu Poreske uprave RS, a inspektori Poreske uprave će po zaprimljenoj prijavi istražiti tog poreskog obveznika", navodi se u saopćenju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti