Isplata stare devizne štednje u Srbiji od 31. avgusta 2019.?

23.11.2017. 10:15 / Izvor: Tanjug
Isplata stare devizne štednje u Srbiji od 31. avgusta 2019.?

Važećim zakonom je bila predviđena isplata od 31. avgusta 2018. godine do 28. februara 2023. godine.

Prijedlog izmjena i dopuna zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana, koji je upućen u skupštinsku proceduru, predviđa isplatu štediša sa prostora cijele bivše Jugoslavije od 31. avgusta 2019. godine do 29. februara 2024.

Važećim zakonom je bila predviđena isplata od 31. avgusta 2018. godine do 28. februara 2023. godine.

Riječ je o deviznoj štednji građana sa prostora nekadašnje Jugoslavije položenoj kod banaka čije je sjedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Kako je navedeno u prijedlogu izmjena, zakon ima za cilj poboljšanje položaja deviznih štediša, obezbijeđenje uslova za adekvatniju i bolju primjenu već postojećih instituta i efikasnije sprovođenje postupka za utvrđivanje prava na isplatu devizne štednje.

Uočeni problemi u vezi sa prikupljanjem potrebne dokumentacije doveli su do potrebe da se, na prvom mjestu, produži rok za podnošenje prijava, ali i da se prizna pravo na naplatu javnog duga građanima koji su kao potvrdu o deviznoj štednji, umjesto deviznih štednih knjižica, dobijali kartice deviznog računa.

Produženje roka za podnošenje prijava potraživanja ima za posljedicu pomjeranje rokova dospjelosti obveznica.

Osim toga, određene odredbe u prijedlogu zakona su dodatno pojašnjene, čime je izbjegnuta potreba za tumačenjem.

Kako je navedeno, za sprovođenje tog zakona obezbijeđena su sredstva u budžetu Srbije za 2017. godinu, dok će za naredne dvije budžetske godine biti obezbijeđena sredstva u budžetu Republike Srbije, na razdjelu Ministarstva finansija.

Podsjećanja radi, u pitanju su devizni depoziti od oko 310 mil EUR, položeni do 27. aprila 1992. godine, a u taj iznos je uračunata i kamata do 2016.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti