Isporuka gasa u Sarajevu neće biti dovedena u pitanje

05.03.2014. 08:26 / Izvor: Oslobođenje
Isporuka gasa u Sarajevu neće biti dovedena u pitanje

Kanton Sarajevo još nije izmirio januarsku fakturu za gas, ali za sada nema straha da će doći do eventualnih redukcija i obustava u isporuci ovog energenta.

Kanton Sarajevo još nije izmirio januarsku fakturu za gas, ali za sada nema straha da će doći do eventualnih redukcija i obustava u isporuci ovog energenta.

Prema riječima Mirze Sendijarevića, direktora BH gasa, Kanton Sarajevo je za januarsku fakturu, koja je iznosila oko 16 miliona maraka, do sada uplatio oko 11 miliona maraka.

Minimalne redukcije

"U stalnim smo kontaktima sa predstavnicima Kantona Sarajevo i imamo obećanja da bi tokom ove sedmice trebalo biti uplaćeno još oko 1,5 miliona KM. Oni i dalje imaju obavezu da svaki mjesec u potpunosti izmiruju fakturu, tako da će i ovu februarsku tokom marta morati u potpunosti izmiriti. Ta faktura iznosi oko 11 miliona KM. I dalje idemo sa praksom da do 15. u mjesecu mora biti izmireno pola fakture, plus dugovanja iz prethodnog mjeseca", istakao je Sendijarević.

BH gasu, prema riječima Sendijarevića, nije u interesu da nekog tjera na izmirenje obaveza.

"Najgora stvar koja može da se desi je da se neko tjera na izmirenje obaveza. Ukoliko dođe do redukcije, BH gas stoji kod onog da će izvršiti minimalne redukcije, odnosno na način da se osiguraju dovoljne količine za individualne potrošače", naglasio je Sendijarević.

BH gas redovno izmiruje fakture prema ruskom isporučiocu i sa te strane nema nikakvih problema.

BH gas bez duga

"Mi smo izmirili u potpunosti sve obaveze prema Gazpromu i ne dugujemo nijednog feninga, a i dalje ćemo to i raditi. Ukoliko dođe do otežane situacije u vezi sa isporukama gasa zbog situacije u Ukrajini, onda to neće biti samo za BiH već za cijelu Evropu. Na to ne možemo uticati značajno", zaključio je Sendijarević.

Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kazao je da ovo ministarstvo čini sve da Kanton Sarajevo bude uredno snabdjeven gasom.

"S obzirom na najave da bi zbog krize u Ukrajini moglo doći do obustave isporuke gasa cijeloj Evropi, pa tako i BiH, u stalnom sam kontaktu sa direktorom BH gasa i mislim da ne bi trebalo doći do obustave isporuke gasa. Poznato je da gas nema alternativu i za sada nema naznaka da bi moglo doći do obustave isporuke ovog energenta. Mi se trudimo da obezbijedimo novac za plaćanje faktura", rekao je Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti