Ispunjavanjem izvozne kvote mesa goveda smanjiti tržišne viškove

20.10.2020. 14:38 / Izvor: SRNA
Ispunjavanjem izvozne kvote mesa goveda smanjiti tržišne viškove

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara rekao je da je na sastanku sa turskim ambasadorom u BiH zataražio da BiH bude odobreno da do kraja godine ispuni izvoznu kvotu mesa goveda.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je na današnjem sastanku sa turskim ambasadorom u BiH Haldunom Kočom zataražio da BiH bude odobreno da do kraja godine ispuni izvoznu kvotu od dodatnih 600 tona mesa goveda.

"Time bi smo realizovali otvorenu kvotu od 3.000 tona, te u značajnoj mjeri umanjili postojeće tržišne viškove i olakšali poslovanje našim primarnim proizvođačima", rekao je Košarac.

Na sastanku koji je održan u Ambasadi Turske, Košarac je ukazao na potrebu zaštite domaće proizvodnje i primarnih proizvođača, između ostalog, kroz rješavanje problema tržišnih viškova, nastalih usljed pojave i širenja pandemije kovida 19.

Košarac je najavio da će u narednom periodu održati sastanke sa ambasadorom Kočom i nadležnim institucijama u Turskoj radi definisanja kvota za izvoz mesa u 2021. godini, pri čemu će se insistirati da se odobrena kvota poveća za minimalno 2.000 tona, čime bi otvorena kvota u narednoj godini bila 5.000 tona.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o komitetu za saradnju u oblasti poljoprivrede između BiH i Turske, koji će biti održan početkom novembra 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je najavio da će sa nadležnim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH definisati strateški pristup kada je u pitanju oblast poljoprivrede, kako bi BiH imala jedinstven stav na predstojećem bilateralnom komitetu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti