Ispunjen jedan od 14 prioriteta EK: Evropske dopune u Zakonu o javnim nabavkama BiH

19.02.2021. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Ispunjen jedan od 14 prioriteta EK: Evropske dopune u Zakonu o javnim nabavkama BiH

Savjet ministara BiH jednoglasno je utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji ne sadrži poglavlje o inspekcijskom nadzoru.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji ne sadrži poglavlje o inspekcijskom nadzoru. Na ovaj način se vrši postepena harmonizacija sa direktivama Evropske unije u ovoj oblasti i ispunjava jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Predloženim zakonom, koji je pripremila Agencija za javne nabavke, modernizuje se sistem javnih nabavki u BiH i omogućava objava planova nabavki, ali i osnovnih elemenata realizacije ugovora na jednom mjestu, u okviru Portala javnih nabavki, što javne nabavke čini transparentnijim i olakšava njihovo praćenje.

Istovremeno se izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, uvode bolje antikorupcijske odredbe i modelira sukob interesa prema standardu EU, te se normira institut prethodene provjere tržišta koju provode ugovorni organi u svrhu pripreme nabavke i informisanja privrednih subjekata o svojim planovima i zahtjevima u vezi s nabavkom. 

S obzirom da sadrži oznaku EI, kao svojevrsnu potvrdu usklađenosti sa odgovarajućim propisima Evropske unije, Prijedlog zakona biće dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti