Ispunjeni uslovi za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj: Iz IGH stigao drugi dio projektne dokumentacije

10.12.2009. 12:30 / Izvor: Glas Srpske
Ispunjeni uslovi za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj: Iz IGH stigao drugi dio projektne dokumentacije

Iz Instituta za građevinarstvo Hrvatske 9.12.2009. godine u Banju Luku je stigao drugi dio projektne dokumentacije za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj, a radovi mogu da počnu poslije revizije kompletirane dokumentacije.

Rekao je to poslije preuzimanja dokumenata direktor preduzeća "Autoputevi RS" Dušan Topić i dodao da je time ispunjen jedan od glavnih uslova u okviru priprema za izgradnju ovog autoputa.

"U Institut za građevinarstvo "IG" stiglo je tridesetak kutija drugog dijela projektne dokumentacije koja se odnosi na građevinsku dozvolu za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj, odnosno dionicu od Prnjavora do Banje Luke. Time je dokumentacija kompletirana, jer je prvi dio isporučen 30. septembra i odnosio se na dionicu od Doboja do Prnjavora", rekao je Topić.

On je istakao da su projektna dokumentacija i eksproprijacija dvije najkrupnije obaveze.

"Eksproprijacija je u završnoj fazi za svih 72 kilometra autoputa, a sada smo kompletirali i projektnu dokumentaciju", rekao je Topić. Prema njegovim riječima, ova dokumentacija sada ide na konačnu reviziju.

"Revidenti su bili uključeni u rad od početka izrade dokumentacije i mogli su da daju primjedbe i sugestije projektantu. Zato će revizija biti olakšana i ubrzana i svodiće se samo na provjeru da li je ispoštovano ono što je bilo dogovoreno ", rekao je Topić i dodao da će reviziju uraditi Institut za građevinarstvo "IG" iz Banje Luke.

On je naglasio da paralelno sa pripremom dokumentacije ide i ispunjavanje obaveza prema koncesionaru "Strabagu".

Pomoćnik voditelja Odjeljenja za projektovanje puteva u Institutu za građevinarstvo "IGH" iz Zagreba Vjekoslav Dorić rekao je da je projekat bio zahtjevan za izradu.

"Ukupna dužina dionice od Mahovljana do petlje za Doboj na koridoru Vc je 72 kilometra. Proteže se geološki veoma lošim terenom, a na toj relaciji izbušili smo 4.000 metara površine", rekao je Dorić i dodao da trasa započinje iza petlje interregionalnog čvora Mahovljani jedan, koji se nalazi na autoputu za Okučane.

Poslije njega slijedi čvor Mahovljani dva, kojim se nadovezuje na postojeću autoputnu mrežu. Iza Prnjavora, ističe Dorić, započinje druga dionica, koja završava u petlji Johovac jedan, odnosno na interregionalnoj petlji Johovac dva na koridoru Vc.

"Izgradnja podrazumijeva i niz pratećih objekata, dogradnju na postojeće infrastrukture, a prije svega elektro i vodovodne mreže, kao i mreže lokalnih puteva. Na obje dionice ima 60 kilometara zamjenskih puteva i 50 kilometara regulacije vodotoka. Tu su i dva centra za održavanje i kontrolu saobraćaja", kazao je Dorić i dodao da su planirana i dva prateća objekta.

Voditelj konstrukcija i mostova u Institutu za građevinarstvo "IGH" iz Zagreba Petar Sesar rekao je da su mostovi na autoputu Banja Luka - Doboj polunizijski.

"Posebno su zahtjevni mostovi preko Vrbasa i Bosne, jer rijeke nisu regulisane i objekti će biti konstruisani u skladu sa uslovima terena", rekao je Sesar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti