Ista cijena grožđa i mesa

21.05.2018. 09:31 / Izvor: Dnevni Avaz
Ista cijena grožđa i mesa

Na pijacama i u trgovinama širom BiH ponuda ranog povrća i voća bogatija je nego ikad, ali su i cijene više nego ikad, posebno kad je riječ o voću. 

Na pijacama i u trgovinama širom Bosne i Hercegovine ponuda ranog povrća i voća bogatija je nego ikad, ali su i cijene više nego ikad, posebno kad je riječ o voću. 

Tako je za kilogram grožđa, crnog ili bijelog, potrebno izdvojiti od 9 do 10,50 maraka, što je skuplje, naprimjer, od kilograma junetine s kostima, koji košta do osam KM.

Također, kilogram jagoda ili trešanja košta koliko i kilogram piletine, oko pet KM.

Na komad

Na sarajevskim pijacama koje smo obišli, kilogram paprika košta od 2,5 do 3,5 KM, a paradajza 2 ili 3 KM. Krastavci, u prosjeku, koštaju od 1,50 do 3 marke, a za kilogram mladog krompira treba izdvojiti 1,50 KM. Jabuke se kreću od dvije konvertibilne marke pa do tri i po, banane 2,70 KM, a kivi od dvije do tri KM.

Ništa jeftinije nije ni u ostalim bh. gradovima, gdje se građani, također, žale da papreno plaćaju voće i povrće. Navode da su cijene nerealno visoke te da zbog toga veoma mali broj domaćinstava može sebi priuštiti ove namirnice. Sarajka Halima skoro svakog dana prođe pijacom, ali kaže kako rijetko kupuje, jer je penzionerka, čija su mjesečna primanja 326 KM.

"Kupujem na komad, dva paradajza i jedan krastavac. Paprike još nisam kupovala, jer su mi skupe. Eto, kupim za dvije-tri marke, samo da imam obrok spremiti. Ove cijene su previsoke zbog malih plaća i penzija", kaže Halima.

I dok građani tvrde jedno, trgovci ističu da cijene nisu previsoke, navodeći da i oni imaju velike troškove. Među onima koji su izložili robu na sarajevskoj pijaci je Almin Kauković. On 12 godina prodaje voće i povrće te tako školuje troje djece.

"Mušterije su više zainteresirane za cijenu nego za kvalitet robe. Tako biraju paradajz ili krastavac, koji je jeftiniji za pola marke, iako je onaj koji je skuplji, duplo bolji", kaže nam Kauković te dodaje da cijene variraju upravo u zavisnosti od kvaliteta do vrste robe.

Ljetna sezona

Ističe i da se približava ljetna sezona pa će i cijene povrća i voća postepeno opadati.

"Već od idućeg mjeseca treba očekivati pad cijena skoro svih proizvoda s obzirom na to da ćemo u prodaji imati više proizvoda domaćih proizvođača. Najbolja ponuda i cijene su u julu i augustu",  kaže on.

Cijene voća i povrća u KM

- Grožđe od 9 do 10,50

- Jagode i trešnje od 4,5 do 5

- Paprike od 2,5 do 3,5 

- Krastavci od 1,50 do 3

- Paradajz od 2 do 3

- Mladi krompir 1,50

- Banane 2,70

- Jabuke od 2 do 3,5 

- Kivi od 2 do 3

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti