Istočno Sarajevo najveće gradilište u regionu

30.12.2008. 14:22 / Izvor: Dnevne novine SAN
Istočno Sarajevo najveće gradilište u regionu

Donji dio Istočnog Sarajeva koji obuhvata opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo trenutno je najveće gradilište u BiH.

Zgrade niču kao pečurke, a urbanisti kažu da je u fazi izgradnja 5.000 stanova koji su prodati, te da će u naredne dvije godine biti izgrađeno duplo više stanova, jer potražnja još nadmašuje ponudu. Cijene kvadrata stambenog prostora u izgradnji se kreću od 1.300 do 2.000 KM i najpovoljnije su u širem rejonu Sarajeva.

U proteklih trinaest godina na području grada Istočno Sarajevo izgrađeno je više od 5.000 stanova. U bliskoj budućnosti trebalo bi da se izgradi još 15.000. U novoizgrađenim stambenim objektima koji su, bukvalno, podignuti na ledini, žive, uglavnom, bivši građani Sarajeva.

"Istočno Sarajevo je najveće gradilište u BiH, a po nekim procjenama čak i u regionu. Na prostoru koji prije rata Sarajlijama ni po čemu nije bio zanimljiv, u relativno kratkom periodu nikao je grad koji već ima konture evropskih gradova", kaže gradonačelnik Radomir Kezunović.

Istovremeno napominje da novoformirano Istočno Sarajevo koje čine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilildža, Istočni Novi Grad, Pale, Sokolac i Trnovo, nije samo "grad spavaonica".

U periodu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma na prostoru Istočnog Sarajeva izgrađeno je i nekoliko hiljada privatnih objekata. Po broju novosagrađenih kuća, koje su, također, u vlasništvu predratnih građana Sarajeva, prednjače naselja Mladice u Istočnoj Ilidži, Pavlovac u Istočnom Novom Sarajevu, te Luke na Palama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti