Istraga protiv Todorića i ostalih postala pravosnažna

20.11.2017. 12:32 / Izvor: BHT1
Istraga protiv Todorića i ostalih postala pravosnažna

Od hrvatskih vlastim za koje tvrdi da ga politički progone, Ivica Todorić se sklonio u London, odakle odbija izručenje.

Istraga protiv osnivača Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih u ovoj velikoj aferi postala je pravosnažna jer je istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odbacio žalbe odbrane na odluku o pokretanju istrage.

Nadležno tužilaštvo je odluku o pokretanju istrage donijelo još 18. oktobra.

Vladajući HDZ najavljivao je da će pokretanjem sudskog postupka, odnosno s pravosnažnošću istrage prestati sa radom Istražna komisija o Agrokoru, koja je formirana u Saboru Republike Hrvatske, javlja novinska agencija Hina.

Na pokretanje istrage žalbe je najprije podnijela većina od 12 osumnjičenih Agrokorovih menadžera i revizora koji su vlasniku posrnulog koncerna, što su navodi bliski istrazi, pribavili čak milijardu i 142 miliona kuna.

Potom su žalbe uložili i sinovi vlasnika posrnulog koncerna Agrokor – Ante i Ivan, koji su se u Hrvatsku vratili tek nakon što je zagrebački Županijski sud odbio zahtjev tužilaštva da se ostalim osumnjičenima, osim samom Ivici Todoriću, odredi istražni zatvor.

Žalbu na pokretanje istrage posljednji je, preko svojih pravnih zastupnik,a podnio Ivica Todorić kojem je jedinom određen istražni zatvor.

Od hrvatskih vlastim za koje tvrdi da ga politički progone, Ivica Todorić se sklonio u London, odakle odbija izručenje.

Uz Todorića i njegove sinove, istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Diskordija (Discordia), Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi Uprave ili Nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Diskordija i Hrstić zaposlenici revizorske kuće “Baker Tilly” koja je izrađivala revizorske izvještaje za opvaj koncern.

Ukupnoj šteti, uz Todorićevu navodnu “nepripadnu imovinsku korist” od milijardu i 142 miliona kuna, pribraja se i dodatnih 320 miliona kuna pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti