Istraživači iz BiH kreću u pohod na fondove Evropske unije

30.11.2010. 15:22 / Izvor: eKapija.ba
Istraživači iz BiH kreću u pohod na fondove Evropske unije

Devet naučnoistraživačkih organizacija iz Bosne i Hercegovine dobitnici su sredstava koje dodjeljuju Ministarstvo civilnih poslova BiH za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda FP7, glavnog instrumenta za finansiranje istraživanja u Evropi.

Podsjećamo, za pripremu naučnih projekata Ministarstvo civilnih poslova namijenilo je pola miliona KM iz granta "Program za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz Fonda EU-FP7". Vijeće ministara BiH 10. juna ove godine donijelo odluku o dodjeli sredstava iz granta, kojom je raspoređeno 300.000 KM. Za raspodjelu preostalih 200.000 KM odlučeno je da se ponovo objavi javni oglas.

Na drugi konkurs prijavilo se ukupno 19 aplikanata sa projektima iz oblasti istraživanja i razvoja nauke. Po okončanju javnog oglasa, odlučeno je da za devet subjekata koji su kandidirali projekte bude osigurano 171.000,00 KM, dok će preostalih 29.000,00 KM za sada ostati neutrošeno.

Najveći iznos iz granta, i to 30 hiljada KM, dobio je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banja Luci i dr. Milorad Božić za projekat "EGI-InSPIRE".

Sredstva u iznosu od 25 hiljada KM dobila je Kancelarija za nauku i istraživanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu za projekat "Improving the enabling enviroment and public awerness for innovation in the South-East-European food sector through transnational collaboration".

Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu i njihov projekat "Podrška uspostavljanju nacionalnih/regionalnih digitalnih arhiva u oblasti društvenih nauka – SERSCIDA" dobio je 24 hiljade KM, dok je iznos od 21 hiljade KM otišao na račun Automotive centre - Centra za vozila d.o.o. Sarajevo, za projekat "Transportation EU Western Balkan Network for Training, Support and Promotion of Cooperation in FP7 reaserch activities - TransBonus".

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu i dr. Jasmin Velagić dobili su 20 hiljada KM za projekat "Modeliranje 3D prikaza unutarnjih prostorija na temelju distribucije topline s ciljem smanjenja potrošnje energije".

Sredstva u iznosu od 15 hiljada KM dobili su Univerzitet Sarajevo School od Science and Tehnology i Jasminka Hasić Telalović za projekat "Digitalna akvizicija, pohrana, transmisija i prikaz stvarne svjetlosti".

Po 12 hiljada KM dobili su Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i dr. Duška Delić za projekat "Sistem kontrole fitoplazmoza u različitim usjevima", Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici i dr. Jasmin Halebić za projekat "Pojava južnih multinacionalnih korporacija i njihov uticaj na BiH" te IPSA institut ENICOM i dr. Haris Gačanin za projekat "Primjena analognog mrežnog kodiranja u kognitivnim radio mrežama".

BiH je pridružena članica FP7, sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj, što otvara mogućnost istraživačima, univerzitetima, udruženjima i kompanijama iz BiH da učestvuju u svim FP7 pozivima za prijedloge projekata.

Okvirni programi se provode od 1984. godine, a do sada ih je bilo sedam. PF7 na snazi je od 2007. do 2013. godine, a cilj je daljnja izgradnja Evropskog istraživačkog prostora u smislu znanja, rasta i razvoja. Ukupni budžet iznosi 50,5 milijardi eura za sedmogodišnji program FP7 te dodatnih 2,7 milijardi eura za petogodišnji Euroatom program za nuklearna istraživanja.

FP7 je osmišljen i kako bi odgovarao na potrebe Evrope za zapošljavanjem i konkurentnosti. FP7 daje podršku istraživanja u odabranim prioritetnim područjima s ciljem da EU postigne ili održi svjetsko vodstvo u tim sektorima.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti