Istraživanje o tržištu rada: Pljušte otkazi

22.11.2013. 08:03 / Izvor: Nezavisne novine
Istraživanje o tržištu rada: Pljušte otkazi

Ekonomska kriza koja ne jenjava i dalje ostavlja pustoš na tržištu rada, prvenstveno kroz otpuštanje radnika i smanjenje plata. Ovo stoji u istraživanju vodećih portala za oglašavanje poslova u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Ekonomska kriza koja ne jenjava i dalje ostavlja pustoš na tržištu rada, prvenstveno kroz otpuštanje radnika i smanjenje plata.

Ovo stoji u istraživanju vodećih portala za oglašavanje poslova u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Prema podacima istraživanja portala iz ovih zemalja, Posao.ba, Infostud.com, te MojPosao, a u kojima je učestvovalo ukupno 1.300 ispitanika, 41 odsto ispitanih bh. građana smatra da su zbog krize najčešće davani otkazi, a skoro polovina njih kaže da je smanjenje plata bilo najčešće mjera štednje.

Osim bh. građana, otkaze su dobijali i stanovnici u Hrvatskoj, smatra 36 odsto ispitanika iz ove zemlje, dok Srbija "prednjači" u zamrzavanju novog zapošljavanja.

Polovina bh. ispitanika još se boji za svoje radno mjesto, iako im je, prema istraživanju, karijera najbitnija. Sličnog mišljenja su ispitanici iz Srbije i Hrvatske.

Da pljušte otkazi u BiH, svjedoči i podatak Agencije za rad i zapošljavanje BiH, gdje je u septembru ove godine za 6.006 osoba prestao radni odnos, dok je u istom periodu prošle godine otkaz dobilo 5.364 radnika.

Ako se broj 6.006 podijeli sa 30, brojem dana u tom mjesecu, dođemo do podatka da je svakodnevno u BiH bez posla ostalo 200 osoba.

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, istakao je da se broj zaposlenih smanjuje jer profit ne može pokriti troškove.

"Nažalost, to se ne dešava u javnom sektoru, iako je potrošnja mnogo veća od prihoda, ljudi i dalje sjede na radnim mjestima. Poslodavcima je jako žao kada se nađu u situaciji da otpuštaju radnike, većina njih to doživljava kao vlastiti poraz", istakao je Bakšić.

Bakšić je dodao da tamo gdje se troši novac poreskih obveznika nema otpuštanja radnika, već samo rezanje plata.

Prema riječima Saše Trivića, potpredsjednika Unije udruženja poslodavaca RS, firme su se zbog krize, ali i povećanja doprinosa i poreza proteklih godina našle u veoma lošoj situaciji, zbog čega su primorane da daju otkaz zaposlenima ili da ih ugase.

Građani BiH kažu da bez jake "štele" i nekog rođaka u politici, bez obzira na diplome, teško da možete pronaći posao.

"Prije godinu dana sam ostao bez posla, niko mi u kući ne radi, troje nas ima. Konkurišem na razne poslove, ali još nema posla. Očigledno se vidi da danas bez nekih veza ne možete dobiti siguran posao", ističe Banjalučanin.

Ima i onih nezaposlenih koji ne prihvataju objašnjenja, već samo traže da im se obezbijedi radno mjesto.

"Neću da slušam one koji tvrde da su vremena teška, da je ekonomska kriza, već hoću da mi nadležni konačno obezbijede posao", rekla je S.V., koja traži posao već 10 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti