Istraživanje portala Posao.ba: U BiH najtraženija prodajna zanimanja

28.11.2007. 08:02 / Izvor: eKapija.ba
Istraživanje portala Posao.ba: U BiH najtraženija prodajna zanimanja

Prema istraživanju Posao.ba portala o najtraženijim zanimanjima u BiH, u drugoj polovini 2007. godine najveća je potražnja za prodajnim zanimanjima. Neka od najtraženih zanimanja u kategoriji prodaje su voditelj prodaje, analitičar prodaje, referent nabave i komercijalista. Usljed razvoja tržišta došlo je i do pojave novih zanimanja u okviru djelatnosti prodaje kao što su prodajni inžinjer i tajni kupac. Za samo 5 mjeseci na Posao.ba objavljeno je preko 700 oglasa u kojima se tražilo prodajno osoblje.

Također, konstantno postoji velika potražnja za inžinjerima, a podjednako se traže inžinjeri elektrotehnike, mašinstva i građevine. Potražnja za programerima, sistem inžinjerima i web dizejnerima, odnosno generalno za zanimanjima koja se usko vežu za IT sektor, trenutno je na drugom mjestu.

Na trećem mjestu su zanatske usluge gdje se najvše traže tesari, armirači, zidari i keramičari.

Zanimanje certificiranog računovođe, kao posebno deficitarno, također se uvrstilo na listu najtraženijih zanimanja. Već duži vremenski period ne tržištu je prisutan nedostatak kadrova ovog profila, a kao jedan od razloga zašto je ovo zanimanje manje atraktivno je i posebno zahtjevna konstantna edukacija.

Na listi najtraženijih zanimanja također se nalaze i administrativni službenik, građevinski inžinjer, te kreditni službenik .

Posao.ba / eKapija.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti