Istraživanje ruda na području Čelebića počinje u maju

12.04.2013. 10:43 / Izvor: Glas Srpske
Istraživanje ruda na području Čelebića počinje u maju

Istraživački radovi na iznalaženju rude olova, cinka, bakra i pratećih metala na području Čelebića kod Foče počinju u maju i trajaće tri godine

Istraživački radovi na iznalaženju rude olova, cinka, bakra i pratećih metala na području Čelebića kod Foče počinju u maju i trajaće tri godine.

Istraživanja će obaviti banjalučka kompanija Western Mining, koja je od Vlade RS dobila koncesiju i koja će uložiti više od 14 miliona KM, od čega će veliku korist imati prvenstveno lokalna zajednica.

„Istraživanja će se završiti najkasnije do marta 2016. godine, a podrazumijevaju geofizička ispitivanja, istražne radove“, rekli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS i dodali da je koncesionar ranije uplatio jednokratnu naknadu za istraživanje od 269.800 KM.

„Koncesionar se obavezao da će dati prednost izvođačima radova iz RS, domaćoj opremi i potrošnom materijalu“, istakli su u Ministarstvu i dodali da, ako istraživanje pokaže da se na području Čelebića nalaze potrebne količine rude, biće pripremljen novi ugovor o njenoj eksploataciji.

„Od toga će lokalna zajednica i Republika Srpska imati direktnu korist kroz otvaranje novih radnih mjesta, plaćanje koncesione naknade za korišćenje mineralne sirovine i mnoge druge koristi“, rekli su u Ministarstvu.

Iz "Vestern majninga" stižu uvjerenja da se radi o perspektivnom projektu.

„Završavamo tehničku dokumentaciju, a istraživanja počinjemo idućeg mjeseca. Angažovaćemo domaće firme, mještane i zbog toga su ovakvi projekti najperspektivniji jer dovode do prosperiteta lokalne zajednice, ali i cijele Republike“, rekao je projekt menadžer i zamjenik direktora kompanije "Vestern majning" Vladimir Rudić.

Mještani MZ Čelebići kažu da u istraživanju vide šansu za oživljavanje ovog mjesta.

„To bi za nas bilo dosta pozitivno, većina je ovdje nezaposlenog stanovništva i kada su čuli za to, mnogi stanovnici se već nadaju poslu. To bi preporodilo naš kraj“, kaže predsjednik MZ Čelebići Ivko Ostojić.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti