Istraživanjima do novih nalazišta rude - Mittal rudnici Prijedor krenuće u opsežna geoistraživanja u potrazi za novim nalazištima rude na prijedorskom području

08.01.2008. 16:06 / Izvor: Nezavisne novine
Istraživanjima do novih nalazišta rude - Mittal rudnici Prijedor krenuće u opsežna geoistraživanja u potrazi za novim nalazištima rude na prijedorskom području

Direktor Rudnika Mladen Jelača kazao je da su još u predratnom periodu utvrđene lokacije na kojima se nalaze zalihe željezne rude, čija je eksploatacija isplativa, ali da bi se s istraživanjima moralo nastaviti kako bi se utvrdilo stvarno stanje tih nalazišta.

"Geoistražni radovi su s razlogom mirovali, jer ni rudnik punih 12 godina nije radio. Kako je još prije tri godine pokrenuta proizvodnja u rudniku Omarska, sve aktivnosti kompanije "Mittal" bile su usmjerene na stvaranje uslova za početak proizvodnje na površinskom kopu Buvač na kojem će proizvodnja biti pokrenuta sredinom naredne godine, a eksploatacioni vijek ovog kopa je procijenjen na dvadesetak godina", kazao je Jelača.

Nakon sređivanja stanja u postojećim rudnicima i kopovima, kaže Jelača, došlo je vrijeme da se pristupi i detaljnim ispitivanjima nalazišta rudnog blaga i na drugim lokacijama.

Predratne studije otkrile su da lokacija Vidrenjak, na području Ljubije kod Prijedora krije, ima značajne zalihe željezne rude čije bi vađenje bilo ekonomski isplativo. Takođe, otkriveno je da studija "Ljubijske metalogenetske oblasti" otkriva da i na području planina Kozara i Grmeč postoje značajne zaliha minerala i nemetala, što bi takođe trebalo da bude provjereno novim istraživanjima.

Jelača kaže da je riječ o dugoročnim projektima koji su izuzetno zahtjevni i skupi.

"Ti projekti daju dugoročne efekte, ali takva sveobuhvatna istraživanja trebalo bi da podrži i šira društvena zajednica", kazao je Jelača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti