Istražne radnje oko kompanije Tuš još se provode

17.01.2015. 10:16 / Izvor: SRNA
Istražne radnje oko kompanije Tuš još se provode

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH po okončanju svih kontrola i istražnih radnji u kompaniji "Tuš trejd" dostaviće Tužilaštvu BiH dopunu izvještaja za ovu kompaniju, potvrđeno je Srni u Upravi.

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH po okončanju svih kontrola i istražnih radnji u kompaniji "Tuš trejd" dostaviće Tužilaštvu BiH dopunu izvještaja za ovu kompaniju, potvrđeno je Srni u Upravi.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević naveo je da Uprava trenutno provodi istražne radnje u "Tuš trejdu" radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je urađeno neko od krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza, a u vezi sa dugovanjima ove kompanije prema dobavljačima iz BiH.

"Zbog duga domaćim firmama koji premašuje 20 miliona KM, Uprava će provjeriti kompletno poslovanje kompanije `Tuš trejd` i poslovne odnose sa dobavljačima koji nisu uspjeli naplatiti svoju robu koju su isporučili ovoj kompaniji", rekao je Kovačević.

On je dodao da će UIO BiH uraditi sve što je moguće u zakonskim propisima da pokuša zaštititi sve obveznike iz BiH koji su zbog eventualnog nezakonitog poslovanja kompanije "Tuš trejd" ostali uskraćeni da naplate svoja potraživanja.

Kovačević je napomenuo da su inspektori Sektora za poreze u UIO BiH proširili period kontrole kod kompanije "Tuš trejd" zaključno sa 31. decembrom 2014. godine radi uzimanja u obzir i perioda u kojem je ova kompanija prodavala zalihe robe koje je imala na stanju po zatvaranju prodajnih objekata.

Ranije je UIO BiH podnijela izvještaj protiv kompanije "Tuš trejd", u kojem se navodi da je budžet BiH oštećen za više od pola miliona KM.

Istraga poslovanja ove kompanije počela je nakon što je UIO BiH dobio zahtjev za vraćanje PDV-a sestrinske firme "Tuš", na osnovu fakture za promet opreme koju je izdao "Tuš trejd".

Prilikom kontrole u kompaniji "Tuš trejd" utvrđeno je da je u knjigama navedena oprema procijenjena na oko milion KM, dok je faktura iznosila oko pet miliona KM.

Stečajni upravnik u kompaniji "Tuš trejd" Hasan Redžić, kojeg je imenovao Opštinski sud u Bihaću, trebalo bi da do kraja mjeseca podnese izvještaj o stanju u kompaniji i utvrdi postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka.

Dobavljači iz BiH ostali bi nenamireni ukoliko bude otvoren stečaj, jer kompanija nema imovinu koja se može unovčiti. Svi tržni centri u BiH uknjiženi su na "Tuš", dok je "Tuš trejd" vodio poslove trgovine i sarađivao sa dobavljačima.

"Tuš trejd" prestao je da radi u BiH polovinom oktobra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti