IT - jedina radna snaga koja se u BiH stalno traži

15.05.2015. 13:51 / Izvor: eKapija.ba

​U BiH postoji dobar IT sistem, ali uz još više rada on može biti pokretač i veliki katalizator razvoja, tvrdi osnivač prvog tehnološkog parka u BiH, koji okuplja veći broj informaciono-tehnoloških (IT) kompanija, "HUB 387" Edin Saračević.

U BiH postoji dobar IT sistem, ali uz još više rada on može biti pokretač i veliki katalizator razvoja, tvrdi osnivač prvog tehnološkog parka u BiH, koji okuplja veći broj informaciono-tehnoloških (IT) kompanija, "HUB 387" Edin Saračević.

"Mi imamo kompanije koje rastu i proširuju se i IT sektor je jedini koji se u bh. privredi  stalno traži. Zato mi pravimo inkubator znanja, moramo ubrzati taj poduzetnički duh i stvoriti generaciju mladih poduzetnika", kazao je Saračević, dodajući kako oni u HUB-u nisu ništa specijalno izmislili, već su prepoznali IT kao strateški pravac razvoja. "Naš cilj je da BiH bude globana destinacija za IT servise."

Dodaje kako se nalazimo u epohi gdje se sve sa analognog prebacuje na digitalno, a ono što nas čeka biće puno brže. Smatrajući kako HUB treba da ubrza taj proces i da populalizira IT.

"Vjerujemo da je danas IT sektor potpuno neodvojiv od ostali industrija i stoga ga trebamo posmatrati kao nešto što može da posluži kao odskočna daska za sve ostale industrije", dodaje Saračević.

HUB je sa radom počeo 2013. godine i prva kompanija koja je ušla u HUB je Mistral Tehnologies. Danas kaže Saračević u HUB je 16 kompanija koje su okupile oko 200 inženjera.

Ističe, kako je posebno ponosan na akademiju 387 koja je mali hibrid, patforma za brzu inkubaciju znanja koja nam je neophodna jer je IT tehnologija jako dinamična i brzo se mijenja.

Inače, Saračević je bio gost panela o IT sektoru u okviru Sarajevo Business Foruma (SBF) u okviru kojeg je iznesen podatak da je nezaposlenost u ovom sektoru svega sedam posto.

Ovi podaci opće ne čude našeg sagovornika, jer kako kaže na portalu za traženje posla posao.ba trenutno je 55 otvorenih radnih mjesta upravo u ovom sektoru.

"Glad za inžinjerima je ogromna i biti će sve veća i veća.  U IT sistemu je bitno zaustaviti odljev mladih ljudi koji odlaze sve češće i preusmjeriti ih na prednosti koje mogu ostvariti ovdje", naglasio je Saračević.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti